Novogodišnji intervju predsednika opštine Kučevo Novice Janoševića

VipTalisman1
Facebook

Povodom predstojećih novogodišnjih praznika, prvi čovek kučevačke opštine, Novica Janošević, odgovarao je na konferenciji za medije na pitanja novinara.

Pitanje : Gospodine predsedniče nalazimo se na izmaku veoma turbuletne godine u svakom pogledu, a posebno kad se uzme u obzir da je bila i izborna?

Novica Janošević : Za nama je jedna izuzetno teška godina  koja je od svih tražila veoma mnogo truda, znanja i umešnosti da se odgovori na sve izazove koje je pružala. Kada se na sve to doda da je bila i izborna onda slobodno možemo reći da je bila veoma, veoma kompleksna. I sada , na njenom isteku, mogu reći da sam ponosan na ono što smo u njoj postigli, i na političkom, i na svakom drugom planu. Kada se o političkoj dimenziji radi – Opštinski odbor  Srpske napredne stranke na čijem se čelu nalazim , uspeo je da  zajedno sa našim koalicionim partnerima na lokalu (Pokret socijalista, SDPS I PSS-BK) ostvari istorijski uspeh – od 43 odbornička mandata, koliko broji naša Skupština opštine, osvojili smo 23 i ostvarili apsolutnu pobedu. Ovakav rezultat do sada nije postigla ni jedna stranka niti koalicija.

Ipak, to nam ne daje pravo da likujemo. Smatram da sam predsednik opštine svih građana, i da zbog toga imam dužnost da pre svega uvažim svačije mišljenje, bez obzira kojoj političkoj opciji građanin pripadao, da učinim sve što je u mojoj moći da  se rešavaju problemi svih na isti način i da svi budu podjednako zadovoljni. Želja mi je, a smatram i obaveza, da preduzmem sve što se može preduzeti, da se svi u opštini Kučevo  ujedinimo u istom cilju – podizanju kvaliteta života naših građana.

Iz tog razloga, a uz svestranu pomoć samog vrha naše stranke, došlo je i do pregovora sa Grupom građana „dr Darko Blagojević“ da i oni preuzmu svoj deo odgovornosti, na taj način što bi na neke od najodgovornijih funkcija u lokalnoj samoupravi postavili svoje ljude i da od sada pa nadalje zajedno nastupamo i radimo za dobrobit svih naših građana. A pred nama je mnogo problema koje moramo rešavati. Zbog toga, kao čovek kompromisa koji se bori za stabilnost naše opštine,još jednom pozivam sve da se ujedinimo oko zajedničkog cilja – kvalitetnijeg života naših sugrađana

Pitanje : U protekloj godini Kučevo je više puta bilo u žiži javnosti zbog realizacije ili pokretanja pojedinih projekata?

Novica Janošević : Da, uspeli smo da ostvarimo neke kapitalne projekte, kao što je otvaranje Hemodijaliznog centra u Domu zdravlja,  o čijoj dimenziji najbolje govore reči načelnice KBC Zvezdara koja je izjavila : “…čestitam, ostvarili ste nemoguće…“ Započeta je i gasifikacija opštine, projekat koji će se raditi 4 naredne godine a koji se meri desetinama miliona eura. Ove godine smo završili radove u dva naselja, Kaoni i Neresnici, a u idućoj će se prvo raditi u Mišljenovcu pa onda i u ostalim naseljima prema planu. Izgradili smo tri nova mosta na Bukovskoj reci, rečici Dajši i na Gložanskoj reci. Realizovali smo i projekat povećanja energetske efikasnosti na zgradi Srednje škole a posle više od pet decenija izvedeni su I značajni radovi na krovu Doma kulture u Rabrovu. Uz ovaj, renovirani su i Domovi kulture u Seni, Lješnici, a urađeni su i novi krovovi  na zgradama Osnovne škole u Dubokoj i Ustanove za odrasla i starija lica . Asfaltirali smo 12 kilometra lokalnih puteva i manje frekvetnih gradskih ulica, a uradili smo i nove trotoare u Kučevu I Rabrovu. Ipak, moram reći da to nisu moji uspesi, ja i moji saradnici smo samo jedan deo onih koji su zaslužni, jer su to uspesi svih naših građana koji deo svog prihoda odvajaju za opštinu i tako omogućavaju da se popravi stanje u školama, da se asfaltiraju putevi, izgrade mostovi itd.

Pitanje : Gospodine predsedniče, nezaposlenost je jedan od najvećih problema sa kojima se kao društvo susrećemo?

Novica Janošević : Na žalost, da. Nesrećne privatizacije uništile su mnoga preduzeća pa i takve gigante kao što je bio naš ŠIK „Slobodan Jović“ ili  Krečana u Kaoni. Mi smo sada u situaciji da se moramo boriti za svako radno mesto. Nije mi teško da molim i kumim i vučem za rukav svakog potencijalnog investitora koji je spreman da dođe u našu opštinu i otvori neki pogon, ali i da uvažim svakog našeg preduzetnika koji posluje u Kučevu i zapošljava radnike. Bili ste u situaciji da pratite šta smo sve preduzeli u vezi mogućeg otvaranja pogona švajcarske firme Daccomet AG –zajedno sa njima izvršili smo anketiranje po svim naseljima opštine i došli do jasne situacije raspoložive radne snage. Anketiranju je pristupilo ukupno 631 lice koje je bilo zainteresovano za rad u ovoj firmi. Sem ove firme, skoro je izvesno da će već od samog početka naredne godine, jedna italijanska firma koja proizvodi stilski nameštaj za izvoz u Rusiju, otvoriti jednu liniju i u našoj opštini koja bi za početak zaposlila 20 radnika a u roku od 3 godine i svih 100. Sa zadovoljstvom mogu reći i da su rešeni skoro svi administrativni problemi vezani za projekat „Platani“ pa se naredne godine mogu očekivati i konkretni radovi na terenu. Iduće godine bi trebali očekivati da počne proizvodnje i jedne manje fabrike peleta koja bi takođe zaposlila 20-ak radnika a u pregovorima smo i sa još nekoliko potencijalnih investitora koje sada ne bih navodio.Jasnim i istinitim interpretiranjem stanja u našoj opštini u vez ikako  ljudskih tako i svih ostalih resursa, zadobili smo poverenje i poštovanje mogućih investitora i zbog toga imamo puno pravo da se nadamo da će se u idućoj godini zaposliti dosta naših sugrađana.

Pitanje :  Šta još možemo očekivati od strane lokalne samouprave u narednoj godini?

Novica Janošević : Na zadnjoj sednici SO Kučevo, usvojen je budžet „težak“ 522.600.000,00 dinara koji bi trebao da nam omogući da nastavimo sa svim planiranim aktivnostima. Samo za asfaltiranje lokalnih puteva izdvojili smo sumu od 50 miliona. Za predškolsko obrazovanje planirano je oko 53 miliona, za osnovno 59 a za srednje blizu 6.Iznosi možda izgledaju veliki ali u njima se nalaze I izdaci za besplatan prevoz učenika. Značajno smo uvećali i izdvajanja za poljoprivredu i ruralni razvoj.Planiramo da se, prema iskazanim prioritetima, radi u svakoj Mesnoj zajednici i svakom naselju. U idućoj godini nastavićemo radove na Domu culture u Rabrovu ali uradiće se I adaptacija odnosno kompletno renoviranje zgrade Doma zdravlja u istom naselju. Za sam grad Kučevo, planirano je da se nastave asfaltiranja manje frekvetnih ulica I izgradnja nopvih trotoara. Nastavićemo i sa ulaganjem u turizmu, izgradnjom naselja brvnara kod Spomenika prirode „Ravništarka“ i vidikovca „Jelena stena“, socijalna davanja ćemo podići na još viši nivo. Za sport smo opredelili 25 miliona što bi trebalo da zadovolji sve potrebe naših klubova koji ostvaruju stvarno izvrsne rezultate. Kada je kultura u pitanju pred nama se u idućoj godini  nalazi velika odgovornost – organizacija jubilarne  50. Smotre izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski Motivi“. Tu su i pozorišne svečanosti „Žanki u čast“ u Rabrovu, “Izvorni dani” Neresnice, FESTEF…

I na kraju, iskoristio bih priliku da se svim našim građanima zahvalim na strpljenju i poverenju i poželim mnogo uspeha, sreće i zdravlja u narednoj godini!!!

 

Loading