Биљана Царић излаже у Галерији савремене уметности

Strah, ulje na platnu, 60x56cm, 2012.god.
Facebook

У Галерији савремене уметности Центра за културу,за  петак 19. октобра, заказано је отварање Изложбе уметнице Биљане Царић (1976). Царићева је до  сада  имала више десетина самосталних и групних изложби (како у земљи, тако и у иностранству). Учествовала је на многобројним ликовним колонијама и аукцијама. Академију уметности у Новом саду  завршила је 1999. год  а постдипломске студије на ФЛУ у Београду 2003. год. Чланица УЛУС-а од 2000.

О њеном, стваралаштву, историчарка уметности Катарина Бабић је написала :

Рукопис Царићеве сублимација је традиционалног сликарства и ликовних поступака. Очита је њена преокупација чисто сликарским феноменима и ликовним истраживањима. Биљана полази од појавног света који је само посредник у изражавању ликовних визија. Уметница редукује форме, апстрахује их, претвара у експресивну идеју и своди на пуки знак, симбол. Сви ликовни елементи подређени су боји и линији. Основа њеног ликовног израза у постекспресионистичком духу су пригушен, таман колорит, апстраховане форме, експресиван потез, али и наглашене, сведедене и ритмичне линије. Све то осликава тајанствене, узнемирене и интимно проживљене визије.

Сликарство Биљане Царић је израз субјективне истине чиме је потврђена теорија да у „уметности нема истине до личне истине“

 

 

Loading