Светски експерти за климатске промене половином октобра у Кучеву

IMG_0133
Facebook

Десетеак најугледнијих  светских сксперата за климатске промене предвођени професорима  др Слободаном П. Симоновићем, Универзитет Западног Онтариа, Лондон, Канада и проф. др Чедом Максимовићем, Империјал колеџ – Лондон, Енглеска, половином октобра учествоваће на симпозијуму који ће се одржати у Кучеву. Симпозијум ће имати научни и едукативни карактер а присуствоваћему одговорни за ванредне ситуације, заштиту животне средине и урбанизам локалних самоуправа Браничевског и Борског округа.

Министарство заштите животне средине расписало је 4. априла 2018. године Јавни конкурс за доделу средстава за подршку пројектима цивилног друштва у области заштите животне средине. Право учешћа на Конкурсу имали су удружења и друге организације цивилног друштва од јавног инереса. На Конкурс је пристигла 291 пријава, од којих су издвојена 73 пројекта чија ће реализација бити подржана.
Пројекат Удружења Милутин Миланковић „Јачање свести и стручног нивоа планских служби локалних заједница ради смањивања негативних утицаја климатских промена“ кога су подржале четири локалне заједнице (Кучево, Велико Градиште, Крупањ и Александровац) и Удружење бујичара Србије је по квалитету предложенх активности рангиран је на трећем месту са 92 бода.
Предложени пројекат се бави организовањем образовних и промотивних активности за подизање нивоа знања и информисаности локалних и регионалних органа ради предузимања превентивних и заштитних мера на спречавању негативних последица климатских промена (суше, поплаве, бујице, ерозије, клизишта, шумски пожари, промене у водном режиму), рационалног коришћења и очувања природних ресурса, као и за оспособљавање локалних и регионалних кадрова који ће бити носиоци активности на реализацији превентивних и заштитних мера.
Пројектне активности ће у највећем делу реализовати чланови Удружења, међу којима су у свету признати експерти за климатске промене проф. др Слободан П. Симоновић, Универзитет Западног Онтариа, Лондон, Канада и проф. др Чедо Максимовић, Империјал колеџ – Лондон, Енглеска.

Loading