Шанса за незапослене : субвенције за самозапошљавање и запошљавање теже запосливих категорија

IMG_0077
Facebook

У циљу смањења незапослености на територији наше локалне самоуправе НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ-ФИЛИЈАЛА ПОЖАРЕВАЦ

И ОПШТИНА КУЧЕВО расписале су два јавна  конкурса :

  • ЈАВНИ КОНКУРС НЕЗАПОСЛЕНИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У 2018. години и
  • ЈАВНИ КОНКУРС ПОСЛОДАВЦИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА                 ЗАПОШЉАВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА ИЗ КАТЕГОРИЈЕ ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВИХ НА НОВООТВОРЕНИМ РАДНИМ МЕСТИМА У 2018. Години.

 

Оба конкурса отворена су до 01. септембра.

 

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање (у даљем тексту: Национална служба) и имају завршену обуку за развој предузетништва.

Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном износу од 180.000,00 динара, односно 200.000,00 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 220.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

Незапослени који оствари право на субвенцију за самозапошљавање у обавези је да обавља регистровану делатност и измирује обавезе по основу доприноса за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања обављања делатности.

Право на субвенцију може се остварити и удруживањем више незапослених, оснивањем привредног друштва ради самозапошљавања. Уколико се више незапослених удружи, у складу са законом, свако лице појединачно подноси захтев за самозапошљавање и остваривање права на субвенцију од 180.000,00 динара, односно 200.000,00 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 220.000,00 динара у случају када су подносиоци захтева особе са инвалидитетом.

 

 

Субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима одобрава се послодавцима који припадају приватном сектору и имају регистровану делатност на територији општине Кучево, у једнократном износу, ради запошљавања незапослених са територије општине Кучево , која се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање-Филијала Пожаревац –Испостава Кучево (у даљем тексту: Национална служба).

Категорије теже запошљивих на којe се ова субвенција односи су:

  • млади до 30 година старости – без квалификација/са ниским квалификацијама, млади који посао траже дуже од 12 месеци и млади који су имали/имају статус детета без родитељског старања
  • старији од 50 година који имају статус вишка запослених
  • Роми
  • особе са инвалидитетом
  • радно способни корисници новчане социјалне помоћи
  • дугорочно незапослени
  • жртве породичног насиља.

 

Пре укључивања у програм Национална служба врши проверу испуњености законских и услова овог јавног позива за незапослено лице.

Висина субвенције је одређена степеном развијености јединице локалне самоуправе (у даљем тексту: ЈЛС) према месту запошљавања лица, а у складу са важећом уредбом Владе Републике Србије, и износи:

 250.000,00 динара по лицу, односно 300.000,00 динара за особе са инвалидитетом, радно способне кориснике новчане социјалне помоћи, младе до 30 година

2

 

старости који су имали/имају статус детета без родитељског старања и жртве породичног насиља, у четвртој групи ЈЛС и девастираним подручјима.

 

 

Loading