Отворена изложба Горана Михајловића у Галерији савремене уметности

29920403_1909062029103891_157569868_n
Facebook

У Галерији савремених уметности отворена је у уторак, 03. априла, изложба сликара из Шилова са Косова и Метохије – Горана Михајловића.  Изложбу је отворила директорка Центра за културу Јасмина Благојевић а о њој и уметнику историчарка уметности др Јелена Анђелковић Грашар је написала :

Цртежи и слике Горана Михајловића изложени пред кучевском публиком, мање или више посвећени су природи, односно оном њеном виду који представља уметников доживљај исте.  Чини се да ова изложба уметника са Косова и Метохије отвара један, јединствен поглед на свет око нас, кроз призму личног Михајловићевог доживљаја који није без примесе тешког осећаја кнедле у грлу, када се помисли и помене његов завичај. Представљени пејзажи или „одломци“ природе до те мере су рашчлањени на форме које их чине, тако да стварају истовремени осећај блискости и језе приказаног простора пред посматрачем.  Цртежи су базирани на контрасту не само светло-тамног, већ најпре мирних и динамичних потеза, сигурних и вијугавих линија, те празних и пуних површина, што све заједно читав уметнички израз ставља у функцију корелације реалног, надреалног, асоцијативног и експресивног. Слично је и са уљима на платну, са том разликом што се уместо линије као окоснице драматичног, сада појављује потез четке, који не супротставља само нијансе и површи светллих и тамних нијанси, већ и акцената боје, чијом снагом уметник остварује посебан осећај набоја у посматрачу, онакав какав је својевремено одликовао романтичарску ликовну поетику.

Михајловић је уметник који се промишљено користи имагинацијом и експресијом, комбинујући ликовне изразе апстрактног експресионизма и асоцијативног надреализма у циљу стварања сопственог уметничког израза. Свакако изложена дела представљају уметников доживљај стварности који може бити у сагласју или не са нашим, али чињеница јесте да нас као посматраче не оставља равнодушним, не само због изазивања осећаја или осећања у нама, већ и због позива на промишљање које нам покрећу назначене асоцијације.

Љубитељи ликовне уметности у Кучеву ће моћи да уживају у овој поставци од уторка 03. априла   до утрорка 17. априла

Loading