Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđeno dupliranje mnogih kazni

IMG_1876
Facebook

Ko se ne bude vezao, a zaustavi ga policija, od sad će morati biti spreman da plati umesto dosadašnjih 5 hiljada duplo veću sumu tj 10 hiljada dinara. Za volan će se smeti sesti sa max 0,2 promila alkohola , povećane su sankcije za prekoračenje brzine I predviđene strože kazne za nasilničku vožnju. Po izmenama I dopunama ovog Zakona  za preticanje kolone preko pune linije, dva ili vise prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnjom sa više od dva promila alkohola u krvi – predviđen je  obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Ako se voze deca, ona se moraju nalaziti u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.

Ipak, Za pojedine prekršaje smanjene su kazne, poput vožnje u zaustavnoj traci, ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci, jer se smatra da je to propust koji vozač može da napravi, a koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima.

Pojedine radnje se više ne smatraju prekršajem – preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, jer je uočeno da leti to utiče na stavranje kolona, što smanjuje bezbednost na putevima.Izmenama Zakona su pooštreni uslovi za dobijanje vozačkih dozvola, a mladi vozači će moći da upravljau vozilom snage motora do 80 kilovata, sve dok po proceni stručnjaka ne steknu zrelost i iskustvo za samostalno upravljanje ostalim kategorijama vozila.Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.Kada je reč o tehničkom pregledu vozila, predvijeno je obavezno uspostavljanje video nadzora prilikom vršenja tehničkog pregleda koji će posebnim programom biti povezan sa MUP-om.

Izvor NOVOSTI

Loading