Značajne poreske olakšice privrednicima omogućiće veće zapošljavanje u 2018.

IMG_1877
Facebook

2018. godina počinje sa nizom izmenjenih poreskih propisa koji  (svojom primenom) otvaraju vrata novom I većem zapošljavanju.Između ostalog biće povećan neoporezovani deo zarada sa aktuelnih 11.790 na 15.000 dinara.Navedeni propis najviše će se dotaći nekih 350.000 radnika koji primaju minimalac. Ova promena dovešće do progresivnosti u oporezivanju I očekuje se da rasteretiti privredu za oko 11,6 milijardi dinara – što će omogućiti novo zapošljavanje.

Set usvojenih poreskih propisa predviđa i podsticaje za početnike odnosno za one koji su u prethodne godine  završili srednju školu ili fakultet ili su pak kao duže od šest meseci na evidenciji NSZ. Početnici koji pokreću  sopstvene delatnosti biće oslobođeni poreza na zarade i doprinosa za socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Novina se odnosi i na zaradu osnivača preduzetničke radnje i plata do devet novozaposlenih osoba, koje takođe moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ. Primena mere počinje u oktobru 2018, a važiće i za preduzetnike u režimu isplate lične zarade. Podsticaji po novozaposlenom radniku ostaće na snazi do kraja 2019, i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj poreza i doprinosa od 65 do 75 odsto.

 

Izvor BLIC

Loading