Како су то организатори предочили 12. Сајам етно хране и пића је : Регионална смотра прехрамбених производа намењених тржишту, припремљених по традиционалним рецептима, на традиционални начин. Реч је о националним специјалитетима, производима карактеристичним за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина.
Манифестација афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који треба да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде. Ради се о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује.
Циљ је утемељење робне марке етно производа, односно брендирање традиционалних производа.
Кучево се представило са себи својственим производима са посебним акцентом на учешћу у „Хомољском доручку“ заједно са околним општинама.