Како петаци и шестаци лакше да уче програмирање ?

Facebook

 

Од 1. септембра ђаци коју седну у клупе петог и шестог разреда основних школа имаће нове предмете : петаци ће као обавезни предмет добити Рачунарство и информатику док ће у шестом бити изборни. Планирано је да предмет има три наставне теме : Информационе и комуникационе технологије  (IKT),  Дигиталну писменост и Рачунарство. У овој последњој предвиђено је да се програмирање учи у визуелном програмском језику.

За ђаке  у шестом разреду  предмет Информатика и рачунарство биће изборни, а ко се за њега определи учиће га по новом наставном програму који предвиђа и савладавање програрамирања у текстуалном програмском језику.

Како би и наставницима и ђацима олакшали суочавање са новим предметима, Фондација Петља је на web strani www.petlja.org објавила бесплатне приручнике, практикуме и збирке. За пети разред  : „Програмирање у Скречу, приручник за пети разред“ а за шести : „Програмирање у Пајтону, приручник за шести разред“, „Програмирање у Пајтону, збирка алгоритамских задатака за шести разред“ и „Програмирање у Пајтону, збирка кратких питања за шести разред“.

На овај начин Фондација Петља је дала свој велики допринос  увођењу програмирања у основне школе олакшавајући приступ материји  и наставницима и ученицима.

izvor ekapija, Blic

 

Loading