9 puta brže do građevinske dozvole

Facebook

Procedura za dobijanje građevinske dozvolu u Srbiji je ove godine čak devet puta kraća nego prošle i sada do nje dolazi  u proseku  za 11 radnih dana. Ovo nam saopštavaju podaci liste  Svetske banke Dong business. Po njima ova procedura je prošle godine trajala oko  90 dana.   Po Zakonu o planiranju i izgradnji, rok za izdavanje građevinske dozvole je osam radnih dana
a prema podacima  Centralnog evidencionog sistema u Srbiji se danas do građevinske dozvole dolazi u zakonskom roku, odnosno u proseku za svega šest radnih dana.
Jelena Bojović, direktor za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kaže  da je u zavisnosti od područne jedinice najveći problem komunikacija sa javnim preduzećima.

– Prema novom zakonu, nadležni organ, a ne podnosilac zahteva obraća se tim preduzećima za saglasnost. Problem je što javna preduzeća svoje uslove naplaćuju pa odugovlače. Da je to besplatno, onda bi verovatno našli načina da se to rešava u kraćem roku. Zato će to biti naš predlog za narednu reformu zakona – kaže Bojović.

Inače, prema Doing business lista kompletna procedura traje 156 radnih dana. Znači ove godine, od dobijanja lokacijskih uslova  pa do upisa u katastar  treba duplo manje vremena nego prošle.Bojović tvrdi da je taj postupak još kraći, odnosno da je reč je o 10 procedura za koje je u proseku potrebno 100 radnih dana u zavisnost od toga šta se gradi.

Извор Екапија

Loading