Oprez, krpelja ima svuda

krpelj
Facebook

Krpelja ima svuda gde je zelenila, raznose ih i ptice, pa ih može biti i u vazduhu kao i na drveću ili zemlji.Stručnjaci sa VMA kažu da ih je ove godine izuzetno mnogo i da su do sada imali prijavljenih slučajevio koliko i u toku čitave prošle godine.Posebno su aktivni u toku maja i juna ali sezona traje do oktobra. Epidemiolozi kažu da je otprilike svaki peti krpelj zaražen. Da bi se sprečile posledice, zaraženog krpelja treba razotkriti odmah Najozbiljnija bolest koju prenose je lajmska.

 

. Lajmska bolest uzrokuje stradanje srca, nervnog sistema, zglobova. Ukoliko ne primetite krpelja, važno je da na vreme primetite prve simptome, crvenilo prstenastog izgleda oko uboda, koje može da se javi i negde drugde na telu, simptome slične gripu, ali bez bolova u grlu i curenja nosa. Tada lečenje antibioticima traje tri nedelje. Mere opreza u prirodi važe i za kućne ljubimce.

Zato je potreban veliki oprez kad god se nalazite u prirodi. Preporučuje se da se krpelj ne vadi od strane nestručnih lica već da se ugrožena osoba odvede do najblžeg Doma zdravlja gde bi se krpelj odstranio od strane medicinskog osoblja i tako sprečilo da dođe do nekih nepredviđenih problema koji mogu nastati nestručnim odstranjivanjem.

 

izvor RTS

FOTO Facebook

Loading