08.јул – догодило се на данашњи дан

36240677_1695315747190286_8906647249933565952_n
Facebook

70 – Римљани су у Јудејском рату освојили и разрушили Јерусалим. Од рушевина је остао само западни зид великог јеврејског храма („зид плача“).1497 – Португалски морепловац Васко да Гама (Васцо) испловио је из Лисабона на прво путовање на којем је открио морски пут за Индију око Рта Добре наде.

1709 – Руска војска под командом цара Петра Великог победила је у бици код Полтаве (Украјина) трупе шведског краља Карла XИИ. То је био крај шведске војне моћи.

1809 – Рођен је хрватски писац и реформатор језика Људевит Гај, вођа Илирског пансловенског покрета.

1819 – Рођен је хрватски композитор Ватрослав Лисински, најпознатији музичар Илирског препорода и утемељитељ хрватског националног израза у музици.

1822 – Перси Биш Шели (Перцy Бyссхе Схеллеy), један од најзначајнијих песника енглеског романтизма, утопио се у бродолому на једрењу код Ливорна (Италија). („Краљица Моб“, „Ослобођени Прометеј“, „Шева“, „Ода западном ветру“, „Одбрана поезије“).

1846 – Дански краљ Кристијан ВИИИ прогласио је да дански престо могу да наследе жене. Тако је спречио отцепљење покрајине Шлезвиг-Холштајн.

1858 – Велика Британија прогласила је победу над индијским устаницима, после чега је укинуто Царство могула и ликвидирана Источноиндијска компанија, а Индија је стављена под непосредну управу британске круне.

1882. Указом краља Милана Обреновића село Горња Крушевица добила статус варошице и враћено јој је име КУЧЕВО

1885 – Рођен је немачки филозоф Ернст Блох (Блоч). У његовом опсежном делу, које се бави проблемима филозофије, историје, религије, права, етике, посебно место има анализа феномена утопијског („Дух утопије“, „Томас Минцер као теолог револуције“, „Трагови“, „Наслеђе овог времена“, „Слобода и поредак“, „Принцип наде“).

1894 – Рођен је руски физићчар Пјотр Леонидович Капица, од 1935. директор Института за физику Совјетске академије наука у Москви, а од 1955. главни организатор програма вештачких Земљиних сателита („Спутњик“). Најпознатији његови радови су из подручја магнетизма и физике ниских темпаратура. Добитник је Нобелове награде за физику 1978.

1920 – Граду Шапцу је свечано уручено француско одликовање „Ратни крст“ за хероизам и страдање његовог становништва у Првом светском рату.

1942 – Умро је француски маршал Луј Феликс Франсоа Франше Депере (Лоуис Фелиџ Франсоис Францхет д’Еспереy), истакнути војсковођа у Првом светском рату и почасни војвода српске војске.

1943 – Од последица тортуре у затвору Гестапоа умро је лидер француског Покрета отпора у окупираној Француској у Другом светском рату Жан Мулен (Јеан Моулин), познат као „Макс“ (Маџ).

1956 – У Београду је емитован први експериментални ТВ пренос, поводом прославе стогодишњице рођења Николе Тесле. Програм из привременог студија у Институту „Никола Тесла“ грађани су пратили на четрдесетак пријемника смештених у излозима продавница у разним деловима града.

1967 – Умрла је британска позоришна и филмска глумица Вивијен Ли (Вивиен Леигх). Светску славу стекла је улогом Скарлет О’Харе (Сцарлетт) у америчком филму „Прохујало с вихором“ за коју је награђена Оскаром. Други Оскар добила је за улогу у филму „Трамвај звани жеља“.

1994 – Умро је Ким Ил Сунг, комунистички лидер Северне Кореје, који је управљао земљом од њеног оснивања 1948. до смрти.

2000 – У Београду је умро Константин Винавер, пијаниста, музиколог, оперски драматург и дугогодишњи директор Опере и балета Народног позоришта у Београду.

2002 – Окружни суд у Прокупљу осудио је на осам година затвора бившег резервисту Војске Југославије Ивана Николића због злочина против цивилног становништва на Косову за време НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. То је прва пресуда пред домаћим судовима за ратни злочин извршен током рата на Косову.

2003 – У несрећи ферибота у реци Менга у Чандпуру (Бангладеш), удавило се око 400 људи, од 600 колико је било на броду.

2007. – За седам светских чуда новог света проглашени су: Кинески зид, ; римски Колосеум, ; индијски Таџ Махал, Макчу Пикчу (Куско, Перу), кип Христа Спаситеља из Рио де Жанеира (Бразил), древни град Петра у Јордану и Чичен Ица (Јукатан, Мексико).

2010 – Европски парламент усвојио је резолуцију којом су чланице ЕУ, које нису признале независност Косова, позване да то учине. Једнострано проглашену независност Косова не признају Кипар, Словачка, Грчка, Румунија и Шпанија, и резолуција није имала утицаја на став ових земаља.

2013 – Бивши министар железнице Кине Лиу Џићуна осуђен је на смртну казну условно због корупције и злоупотребе положаја.

2014 – Израелска војска је нападима на Газу започела операцију „Заштитни руб“, која је трајала 51 дан и у којој је изгинуло око 1500 Палестинаца цивила, док је 7500 рањено, а више стотина хиљада расељено. На страни Израела је погинуло 56 војника и 6 цивила.

2015 – Савет безбеднбости УН није усвојио резолуцију поводом 20 годишњице злочина у Сребреници пошто је Русија као стална чланица са правом вета била против. За усвајање резолуције коју су предложили Велика Британија и још неколико земаља гласало је 10 чланица СБ УН а четири су биле уздржане, међу којима и Кина.

2019 – Лидер конзервативне Нове демократије Киријакос Мицотакис положио је заклетву као нови грчки премијер, дан после убедљиве победе на парламентарним изборима.

Loading