Данас се обележава Светски дан музике

1000024357_7_11zon
Facebook

Светски дан музике обележава се сваке године 21. јуна широм света. Ова специјална прослава има за циљ да промовише музику и слави њен утицај на наше животе.
Настанак Светског дана музике датира из 1982. године, када га је основао француски министар културе, Јацк Ланг. Идеја је била да се ода признање музичком наслеђу и његовом универзалном језику који превазилази све границе. Датум 21. јун изабран је јер се поклапа са летњим солстицијем, најдужим даном у години на северној хемисфери. Ова веза са природним феноменом симболизује радост, светлост и виталност које музика доноси у наше животе.

Од свог настанка, Светски дан музике је постао глобални феномен, проширивши се на многе земље широм света. У многим градовима се организују бесплатни концерти на отвореном, уличне свирке, музички фестивали и друге манифестације. Циљ је да се музика учини доступном свима и да се подстакне љубав према музици у широком спектру људи, без обзира на њихову доб, националност или музичке преференције.

Светски дан музике је такође прилика да се истакну и подрже музички уметници, музичке институције и организације које промовишу музику као део културне разноликости и израза. Такође се наглашава важност музичког образовања и улоге коју музика игра у обликовању идентитета појединца и друштва.

 

 

Извор: Градске инфо

 

Loading