Данас се обележава Национални дан родне равноправности

197907_profimedia-0726533609_s
Facebook

Поводом Националног дана родне равноправности који се обележава данас 11. јуна, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поручио је да је много учињено на унапређењу нормативног и институционалног оквира за унапређење родне равноправности у нашем друштву, али и да треба континуирано подизати свест о важности равноправности мушкараца и жена у свакодневном животу, нарочито у области рада, запошљавања и самозапошљавања, које су кључне за економски просперитет и равноправност жена.

Министар Жигманов је указао да је тема родне равноправности, како је показало последње објављено анкетирање у приватном економском сектору, од изузетног значаја за запослене, те да је платни јаз између мушкараца и жена и даље једна од присутних неравноправности, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

„Према Закону о родној равноправности, донетом 2021. године, родна равноправност подразумева једнака права, одговорности и могућности, равномерно учешће и уравнотежену заступљеност жена и мушкараца у многим областима друштвеног живота”, подсетио је Жигманов и додао да родна равноправност значи и једнаке могућности за остваривање права и слобода, коришћење личних знања и способности за лични развој и развој друштва, једнаке могућности и права у приступу робама и услугама, као и остваривање једнаке користи од резултата рада.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је након доношења Закона о родној равноправности израдило и донело три подзаконска документа и смернице за примену овог закона, израдило програме обуке за државне службенике у области родне равноправности, нарочито за лица задужена за родну равноправност, на основу којих се већ другу годину заредом спроводе обуке у Националној академији за јавну управу, наводи се у саопштењу. На основу Закона, донета је и Стратегија за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године, са пратећим Акционим планом.

Подсећајући да је Влада Србије у претходном периоду формирала Координационо тело за родну равноправност и Савет за родну равноправност и да ће се ова тела, након формирања нове владе, образовати у наредном периоду, Жигманов је додао да је посвећеност Владе Србије овој теми видљива и кроз одлуку да се нова министарка без портфеља Татјана Мацура бави и питањима у области родне равноправности.

 

Извор: Политика

Loading