Деценија од катастрофалних мајских поплава

poplave-1
Facebook

Пре 10 година, 13. маја изнад јужног дела Јадранског мора формирао се циклон. Он се потом током 14. маја упутио на североисток преко Балканског полуострва и Србије. И то не би било ништа чудно и неуобичајено, да је тај циклон прошао брзо, донео падавине и ветар и наставио пут даље на исток. Ипак, снажан антицклон изнад Какваза и поље високог ваздушног притиска изнад тог подручја, али и запада Европе, „блокирао“ је циклон над нашим подручјем и таква синоптичка ситуација није дозволила пут циклону даље на исток.

У поплавама је навише страдао Обреновац, цео град нашао се под водом. У деловима западне Србије за два дана пало је више од 300 милиметара кише. Готово 90 одсто општине било је потопљено, страдало је 17 људи, а више од 25.000 било је евакуисано из њихових домова.

У поплавама које су 2014. године погодиле Србију између 13. и 27 маја, погинуло је 57 људи, према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП), а било је угрожено 1,6 милиона људи широм Србије, о чему је ББЦ писао.

У Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини је током те године у поплавама уништено 100.000 домова и више од 200 школа, а за три дана је пала просечна тромесечна количина падавина.

Услед климатских промена, постоји могућност да ће се сценарија из 2014. године више пута појавити у наредних 100 година.

Падавине које су погодиле Србију и регион маја 2014. године, донеле би сличан сценарио било ком делу света, али на нама је да много порадимо у очувању природе и јачању инфраструктуре, као и да не бацамо смеће где стигнемо и не сечемо шуме без контроле, јер ће природа увек све то вишеструко наплатити.

Loading