Делегација општине Кучево на свечаном отварању првог ветропарка у Источној Србији

1000034776_11zon
Facebook

У близини Голупца компаније MK Group и Alfi Renewables данас су званично пустиле у рад први ветропарк у источној Србији – Кривача, у присуству премијера Милоша Вучевића и министарке енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић. Ветропарк се простире на територијама општина Голубац и Кучево.  Испред општине Кучево присуствовала је делегација на челу са председником Ненадом Микићем, председником СО Драганом Милосављевићем и  заменицом председника општине Невеном Траиловић.

Премијер је овом приликом рекао : “ Овде држава није морала да даје подстицаје, али је свакако држава правила амбијент за прелазак на обновљиве изворе енергије. На жалост, нисмо до 2014. имали неке веће успехе, а онда 2014. доласком на чело владе садашњег председника државе, та ситуација се мења и рекло би се да смо на добром путу. Ово заиста делује као озбиљан подухват и велики изазов.Оно што држава Србија треба даље да ради, то је задатак и владе и министарства енергетике, да не зато што смо се обавезали на прелазак на обновљиве изворе енергије, већ зато што је то наша национална потреба.То је потреба наших грађана, наше индустрије, није формална обавеза. Наш интерес је да смо енергетски што независнији, да имамо довољно енергије и биће нам потребно све више, како се Србија буде индустријализовала, развијала, отварали се нови погони, фабрике, нова радна места. Разумевање и сарадња са природом. Никада нисам био заговорник радикланих позиција, или потпуна индустрализација без осврта на животну средину, као и ова друга страна која искључиво потенцира заштиту животне средине.“

Ветропарк је капацитета 105 мегавата (MW) и са 22 ветротурбине и годишње ће производити 310 гигават сати (GWh) зелене енергије, што је еквивалент потребама за струјом за 75.000 домаћинстава.

Ова заједничка инвестиција вредна је 165 милиона евра и представља значајан допринос енергетској транзицији Србије. Свечаном отварању присуствовао је и амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант и представници Alfi Renewables и MK Group.

Loading