Дану образовања за демократску културу у Каони присуствовао и Шеф мисије Савета Европе у Београду, Јанош Бабити

IMG_2847
Facebook

Дан образовања за демократску културу ове године заједничким снагама организују ОШ „Вељко Дугошевић“ из Турије и ОШ „Слободан Јовић“ из Волује. Догађај се oрганизује под слоганом „У срцу традиције у духу заједништва“. Почео је минутом ћутања у част невино настрадалим у ОШ „Владислав Рибникар“ као и у Дубони, Малом Орашју и Нишкој Бањи. Како је то у свом говору  истакла директорка ОШ „Вељко Дугошевић“ из Турије Софија Миленковић, „тема  Дана образовања за демократску културује културна сличност и различитост људи који заједно живе вековима на нашем подручју, Срба и Влаха. Циљ је да прикажемо да су различитости нешто што треба да се искористи у циљу квалитетнијег образовања, а самим тим и перспективнијој будућности за наш крај“.

Дану образовања за демократску културу у рустичној атмосфери у воденици „Kаонка“  о значају догађаја  говорили су, шеф мисије Савета Европе у Београду – Јанош Бабити, председник општине Кучево Ненад Микић, директорка ОШ „Слободан Јовић“ Волуја  Душица Јаношевић, представница Министарства просвете др Снежана Вуковић, представница ШУ Пожаревац Милена Васић, сем говорника присуствовали су и представници пројектног тима Квалитетно образовање за све Кристијан Рајковић и Селена Агаоновић, председник Националног Савета Влаха, Новица Јаношевић, представници локалне самоуправе, директори  јавних установа ипредузећа , као и ученици и родитељи обе школе.

Гости су дочекани у воденици ,,Каонка“ у Каони где им је предочена њена вишевековна историја , а имали су прилику и да се упознају са њеним радом. Након тога отишло се у школу у Каони , која је подручно одељене школе у Турији где је приказан  драмски приказ српских и влашких обичаја ,,На Ђурђевдан“ на високом едукативним нивоу, а сплет српских и влашких игара извео је  Фолклорни ансамбл Центра за културу у Кучеву. Потом су уследиле и креативне центре у којима се промовишу обичаји, веровања као и туристички потенцијал нашег краја. У реализацији драмског приказа и креативних центара учествују ученици, наставници и родитељи обе школе, као и гости из Туристичке организације Кучева.

Дан образовања за демократску културу који се организује у ОШ „Вељко Дугошевић“ у Турији  по пети пут у оквиру пројекта ,,Квалитетно образовање за све“. Пројекат се реализује од стране  Савета Европе и Европске унија у сарадњи са Министарством просвете.
Циљ пројекта је подржавање школа, њихових заједница и других образовних институција у заједничкој борби за уклањање предрасуда, дискриминаторног понашања, приступа осетљивим групама и превенцији насиља у школама кроз примену референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе. Поред знања која деца стичу у школи важно је да имају вредности и способности емпатије, толеранције и разумевања, нешто што им остаје и онда када напусте школске клупе. На тај начин се све ово шири и кроз целу заједницу.

ОШ „Вељко Дугошевић“ у овом пројекту је од 2017. године када је била једна од двадесет школа у Србији у тадашњем пилот пројекту под називом ,,Подстицање демократске културе у школама“ пројекат је завршен почетком 2019. године, а сарадња је продужена у наставку пројекта под називом ,, Квалитетно образвоање за све“ у коме учествује 60 школа у Србији. Циљ наставка пројекта је укључивање што више школа у пројекат да би се пракса развоја демократских компетенција проширила по Србији.
Поводом седамдесет година Савета Европе 2019. године, пре пет година, у школи је отворена је прва библиотека Савета Европе као један вид помоћи Савета Европе у развоју демократије. Том приликом је школа добила одабране
наслове српских, финских и аутора из целог света, као и разне књиге о образовању за људска права и антидискриминацији.

 

Loading