Представљен легат Николе Сикимића Максима, по коме је библиотека носила име од 1987, па све до недавно

IMG-20240411-WA0001
Facebook

У библиотеци у Кучеву, у присуству највиших представника локалне самоуправе и директора кучевских установа, представљен је легат Николе Сикимића Максима, по коме је библиотека носила име од 1987, па све до недавно, када је име промењено у Народна библиотека ,,Стеван Раичковић“.

Директорка библиотеке Јована Дишић рекла је да се не опраштамо од Николе Сикимића Максима, јер ће у библиотеци наставити да чувају и поштују његов легат, али је истакла и чињеницу да ће књижевни часопис у издању библиотеке наставити да носи име ,,Максим“.

Осим вредних књига, у легату се налазе и Максимова одличја и пар фотографија, али најзанимљивији део легата јесу посвете на књигама и писмо које сведочи о Максимовој љубави према својој супрузи Нади. Никола и Нада нису имали деце, те су одлучили да своју богату библиотеку поклоне.

Директорка се захвалила новинару Милошу Чолићу, јер је на увид дао интервју који је са Николом Сикимићем 1981. године урадио његов отац Милутин Чолић, угледни позоришни и филмски критичар и оснивач ФЕСТ-а.

Из овог интервјуа, али и из Сикимићеве књиге мемоарске прозе под насловом ,,Растанци“ очигледно је да је био велики љубитељ књижевности и да је схватао значај читања, будући да је на једном месту написао да све своје образовање дугује књигама.

Легат ће моћи да се погледа до среде 17. априла, а затим ће бити враћен на своје место на галерији библиотеке.

Loading