Повећан број пожара – појачана контрола паљења ватре на отвореном

In the spring in the evening, dry grass burns on the field near the road. Grassroots natural fire.
Facebook

Одељење за ванредне ситуације у Пожаревцу, с обзиром на повећан број пожара од 29. марта до 1. априла, апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност других људи, а ширењем пожара може се причинити велика материјалнa штета на околним објектима. Забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним видно обележеним местима.

Подсећају да је за непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом се забрањује ложење ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, за физичка лица предвиђена казна од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара.

Одељење за ванредне ситуације у наредном периоду, заједно са полицијом, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.

Loading