Ко је одговорнији за воланом – жене или мушкарци?

090202
Facebook

Агенција за безбедност саобраћаја објавила је да, пре 25 година у Србији је у просеку сваки девети повређени возач путничког возила била особа женског пола. Данас је то сваки четврти возач разлог за то већа изложеност у својству возача путничких возила, јер се жене све чешће одлучују да полажу возачки испит, а затим и да седну за волан.

„То потврђује све веће друштвено ангажовање жена у свим аспектима живота. Истраживање у ком је учествовала и Србија показало је да више од половине (56,8%) возача мушкараца најмање четири дана седмично вози путнички аутомобил, док то чини свака трећа жена (33,6%) у Србији. Европски просек за оба пола је 41,7 одсто“, саопштила је Агенција за безбедност саобраћаја.
Иако три пута ређе од мушкараца, неке жене у Србији ипак возе под утицајем алкохола. „У просеку, ако бисмо зауставили и контролисали 1.000 возача мушког пола – њих шест би било под утицајем алкохола који је већи од законом дозвољеног, а од 1.000 возача женског пола – њих двоје“, објашњавају у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Од десет возача женског пола, њих четири је признало да је најмање једном у периоду од месец дана прекорачило ограничену брзину у насељу. С друге стране, то је признало шест од десет возача мушког пола.

У поменутој Агенцији истичу да су нешто мање од четвртине (23,8%) жена возача у Србији и нешто више од четвртине (26,7%) возача мушког пола најмање једном у периоду од месец дана користили мобилни телефон за поруке или друштвене мреже за време вожње. „Чини се да је ово небезбедно понашање у ком постоје најмање разлике између полова“, закључују у Агенцији и додају да истраживања ипак показују већу склоност жена ка безбедном понашању, у односу на мушкарце. Осим тога, чешће користе сигурносни појас (88% сваки пут на предњем седишту, док то чини 75% мушкараца) и дају снажнију подршку законским мерама у безбедности саобраћаја.

 

Извор; 24седам.рс

 

 

Loading