Од данас појачане контроле коришћења појаса и правилног превожења деце

03-pqtsghup6klmo5nth6i0zl48jdd47bde9h7ut4jmww
Facebook

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова спроводиће од данас до 17. марта међународну акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на контролу коришћења сигурносног појаса током вожње, као и начина превожења деце у возилима.

Како је саопштено из МУП-а, током акције која се истовремено спроводи у 30 европских земаља чланица организације Мрежа саобраћајних полиција Европе (РОАДПОЛ) саобраћајна полиција ће предузимати мере према свим возачима који за време вожње у моторним возилима не буду користила сигурносне појасеве, на предњим и задњим седиштима возила, као и према свим особама које децу буду превозиле на непрописан начин.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја показују да је у Србији проценат коришћења појаса на предњим седиштима око 85 одсто, а на задњим 17.

Истовремено, свега 60 одсто родитеља превози своју децу у возилима на законом прописан начин, преноси Танјуг.

У 2023. години, више од 100 погинулих возача и путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде.

У истом периоду, због некоришћења сигурносног појаса санкционисано је више од 172.000, а због непрописног превожења деце 4.200 учесника у саобраћају.

 

Извор: Политика

Loading