Колико има рођених на данашњи дан (како славе рођендан у годинама које нису преступне)

1000026549_11zon
Facebook

Како би вам изгледало да рођендан славите само у години када се одржавају и Олимпијске игре ( добро, занемаримо оне последње из Токија), тј. сваке четврте? Односно, да датума када сте рођени нема сваке !? То најбоље знају они којима је данас рођендан (ЧЕСТИТАМО !!!) Вероватноћа да ће се нека беба родити баш 29. фебруара је 1:1.500. Људи који су рођени 29. фебруара имају приличан проблем са обележавањем свог рођендана, али дешава се и да неко умре баш на тај дан. Према Енциклопедији светске баштине, 1800-их, Џејмс Милн Вилсон који је пореклом био Британац, а током живота постао је и премијер Тасманије „рођен је преступног дана и умро је баш на тај дан.“ Вилсон је умро 29. фебруара 1880., на његов „17.“ рођендан, односно када је имао 68 година у регуларним годинама. Постоје различити подаци о томе колико данас у свету живи људи рођених 29. фебруара: од 4 до 25 милиона. Неки га сматрају срећним датумом  а неки не. Постоје многи обичаји везани за овај датум ( у Енглеској је још од краја 16. века обичај да тада жене просе мушкарце).

Прва преступна година успостављена је 45. године пре Христа за време Јулија Цезара у јулијанском календару.

Једна соларна година (тј. време које је потебно нашој планети да уради једну пуну ротацију око сунца) траје отприлике 365 дана, 5 сати, 48 минута и 46 секунди. Тих додатних 5 и нешто сати времена, о којима нико не воли да говори, управо су разлог зашто имамо преступне године. Сврха преступних година је да помогну у прилагођавању грегоријанског календара соларном календару и осигура да на време славимо соларне догађаје попут пролећне или јесење равнодневнице сваке године. Међутим, чак ни додатни дан у фебруару на сваке 4 године не може то да осигура потпуно тачно усклађење, због чега се научници понекад позивају на „Преступну секунду“ .

Преступна секунда је подешавање од једне секунде које се повремено примењује на координисано универзално време (УТЦ) како би се смањила разлика између прецизног времена које меримо часовницима и непрецизног уоченог соларног времена које варира због дуготрајног успоравања ротације Земље, наводи Википедија.

ИЗВОР:Ало, Екпрес.нет

Loading