Данас се обележава Међународни дан ретких болести

doktor_lekar_pixabay1
Facebook

Данас се обележава Међународни дан ретких болести, а тим поводом председница Националне организације за ретке болести Србије (НОРБС) Оливера Јововић каже да су у Србији ретке болести апсолутно у фокусу представника свих релевантних институција. То се, како је рекла, пре свега, види на основу средстава која се издвајају за лечење ове групе пацијената, а која су за 2023. годину износила 7,2 милијарде динара. Истакла је  да се напредак види и по томе што је промењен правилних о медицинско-техничким помагалима која се обезбеђују о трошку РФЗО-а, као и на основу промене правилника о утврђивању телесних оштећења.

„Истакла бих и скрининг за спиналну мишићну атрофију, јер то свакако јесте био револуционаран моменат, и увођење генске терапије за спиналну мишићну атрофију, која је отворила врата за све друге генске терапије које надолазе. Радујемо се и новим успесима и чини се да ће ова година бити још боља него претходна”, рекла је Јововић.

Она је навела и да ће се ове године за Дан борбе против ретких болести, бити уприличена манифестација у 13 часова на Тргу Републике која ће, пре свега, бити намењена малишанима.

 

Извор: Политика

Loading