Уводи се систем еБоловање

doktor_lekar_pixabay1
Facebook

Током посете Нишу премијерка Ана Брнабић осим што је најавила ванредну инспекцију у појединим домовима здравља због сумње да су лекари отварали лажна боловања, напоменула је да се у наредном периоду очекује покретање система еБоловање, који би, према њеним речима, требало да сузбије такве праксе.

Ипак, грађанима није најјасније на који начин ће еБоловање моћи да „исконтролише“ да ли је одсуство са посла оправдано или не, нити да ли повезивање дома здравља, РФЗО-а, послодавца и запосленог значи да ће фирма моћи да има увид у здравствену документацију радника.

Исидора Шмигић координаторка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у, објашњава да је циљ еБоловања је да се пацијентима, међу којима су и породиље, поједностави админстрација везана за отварање боловања, али да се уједно ефикасније достављају ове информације послодавцима. Такође, да се олакша Републичком фонду за здравствено осигурање приступ подацима битним за одлучивање комисија о одобравању наставка боловања, више од 30 дана, као и при обрачуну и уплати накнаде зараде за време боловања.

Систем еБоловање треба да дигитализује и аутоматизује размену документације у процесу издавања потврде о привременој спречености за рад, тако што ће повезати здравствене установе односно лекаре, Републички фонд за здравствено осигурање, као и послодавце. Овим ће се убрзати сам процес, пацијенти више неће морати да носе дознаке послодавцу односно медицинску документацију матичној филијали РФЗО, а уједно ће се омогућити да РФЗО брже исплати рефундације зарада за запослене који су на боловању послодавцима, у случајевима када су на боловању дуже од месец дана – каже Шмигић.

Она наглашава да послодавац неће имати увид у здравствену документацију запосленог, већ ће кроз систем добити информацију о томе да је запослени на боловању (не и из ког разлога) и у ком периоду.

Систем еБоловање може значајно допринети смањењу злоупотреба и побољшању ефикасности система, дигитализација ће омогућити проверу података у реалном времену, података о запосленима, њиховом радном стажу и медицинским подацима. Такође и праћење, аналитику и извештавање којима ће се лакше идентификовати неправилности или покушаји злоупотребе. С једне стране је циљ да пацијенти не морају болесни да носе документацију, и да се обезбеди и ефикаснија исплата зараде за време боловања, али с друге стране злоупотребе насавесних, кроз отварање лажних боловања доводе до озбиљних проблема привреди, и неретко се дешава да им је и више од 10% запоселних истовремено на боловању током целе године. Она додаје да таква пракса доводи до блокирања производње и немогућности обављања рада у појединим фирмама, а како истиче, дугорично мозе довести до затварања тих компанија. Сигурни смо да ће систем еБоловање помоћи и да се успостави ова врста контроле и мање злоупотреба, што је интерес целог друштва“ – закључује Шмигић.

 

Извор: Данас

Loading