Грујичић: Разматрамо вакцинисање мајки против великог кашља

Beograd, 4. decembra 2022. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 15. septembra 2022. - Ministar zdravlja Danica Grujicic ocenila je danas da bi uvodenje porodicnog lekara bilo od velike koristi za osiguranike, da bi rasteretilo i zdravstveni sistem, jer je, izmedu ostalog, ideja i da se otvaraju ispostave domova zdravlja po manjim sredinama, selima i kvartovima.  FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
Facebook

Министарка здравља Даница Грујичић рекла је данас да се разматра почетак вакцинације мајки против великог кашља како би новорођена деца била заштићена у првим месецима живота.

Министарка је поводом недавних смрти новорођенчади од последица великог кашља оценила да се то питање озбиљно разматра, и да је на Републичкој стручној комисији за педијатрију и инфективне болести да донесе одлуку.

„У неким срединама је проблем што се вакцинација не обави на време. У малим срединама степен вакцинације код деце је 98 одсто пошто су људи усмерени на педијатра и верују му“, рекла је Грујичић, и додала док је у великим срединама проценат вакцинације слабији.

Додала је да је потребно вратити поверење у медицину и лекаре, и да је вакционација деце „једина права ствар“, и да се тиче здравља остале деце у окружењу.

 

 

Извор: Политика

Loading