Данас се обележава Национални дан без дуванског дима

2024DanBezDuvana
Facebook

У Србији се сваког 31. јануара традиционално обележава Национални дан без дувана, ове године под слоганом „365 дана без дувана”.

Србија је на седмом месту у свету по броју пушача – 40,6 одсто становника, подаци су сајта World Population Review. Више је пушача међу женама (41,2 одсто), него међу мушкарцима (40 одсто). Ови проценти значе да скоро свака трећа жена и сваки четврти мушкарац у Србији пуше.

Од европских земаља, иза Србије су Грчка (39,1 одсто), Бугарска (38,9 одсто)и Босна и Херцеговина (38,3 одсто). У Хрватској је, према истом извору, број пушача 36,6 одсто од укупног становништва. Према подацима Европског информативног система за канцер (ЕЦИС), Србија на другом месту у Европи по стопи обољевања и смртности од рака плућа, одмах иза Мађарске.

Више од 26 одсто становништва Србије старије од 15 година свакодневно пали цигарету, док 15,8 одсто пуши 20 и више цигарета на дан, подаци су „Истраживања здравља становништва Србије 2019. године“. Од рака плућа у Србији сваке године оболи 7.000 људи од којих умре око 5.000, а пушење је главни фактор ризика.

Србија је и једна од ретких земаља Европе која још није донела законе којима се забрањује пушење у затвореним угоститељским објектима. Иако је Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму усвојен још 2010. године, он забрањује пушење у затвореном радном и јавном простору, као и у јавном превозу, али су угоститељски објекти изузети.

Према подацима „Истраживања о понашању у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији“ из 2022. године, цигарете је бар једном током живота пушило 15,1 одсто ученика (14,5 одсто дечака и 15,6 одсто девојчица).
Резултати истраживања показују и да сваки пети ученик првог разреда средњих школа (19,9 одсто) користи електронске цигарете, као и да је употреба ових производа популарна и међу дечацима и девојчицама.

 

 

Извор: BBC

Loading