У Србији од почетка епидемије афричке куге еутаназирано више од 78.000 свиња

svinjska-kuga
Facebook

У Србији су од почетка епидемије афричке куге еутаназиране 78.244 свиње, док је тренутно у осам округа та болест спорадична, изјавила је начелница ветеринарске инспекције у Управи за ветерину Љиљана Ивањац.

„Тренутна ситуација у Србији је спорадично појављиване афричке куге свиња, у односу на прошлу годину, када је болест великим интензитетом била присутна у нашој земљи. Тренутно имамо осам округа, али са спорадичним, бројачно малим интензитетом присутности болести на газдинствима“, рекла је Ивањац.
Она је у Привредној комори Србије, на Националној конвенцији посвећеној здрављу животиња, безбедности и квалитету хране у Србији, оценила да је за Србију неповољно што се афричка куга свиња појављује у окружењу, и да је стога неопходно бити на опрезу.
„Већ сада имамо болест код дивљих свиња у Црној Гори и то нас диже на виши ниво опреза, а морамо бити спремни на нека нова искушења, у новим правцима, да штитимо наше границе и да сарађујемо у размени информација“, рекла је Ивањац.

Циљ Националне конвенције је да се укаже на најважније изазове у заштити здравља животиња и производњи безбедне и квалитетне хране у Србији, јер је процес производње „од фарме до трпезе“, блиско повезан и здравље животиња је важан предуслов за безбедност и квалитет хране, а контрола почиње у примарној производњи, у штали и на фарми, речено је на скупу.

 

 

Извор: 021.рс

Loading