Пријаве на Конкурс за бесповратна средства у пољопривреди до 02. фебруара

DSC08596
Facebook

Пријаве на конкурс за доделу бесповратних средства у износу од 12.500 до 200.000 евра у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије могу се послати до 2. фебруара.

Пријаве се подносе у онлине форми, у оквиру софтверског решења Пројекта Конкурентне пољопривреда Србије које се налази на сајту тог пројекта и Управе за аграрна плаћања (УАП).

Трећи јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру пројекта за конкурентну пољопривреду у 2023, за који је опредељено укупно 750 милиона динара, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – УАП, расписало је 27. новембра, а пријављивање је почело 4. децембра 2023.

Према подацима УАП предмет овог позива су бесповратна средства за инвестиције које се односе на унапређење конкурентности и веза унутар тржишног ланца у области пријема, манипулације, утврђивање квалитета, дораде, складиштења, прераде и пласмана осталих усева, млека и млечних производа, као и меса и производа од меса.

Бесповратна средства намењена су и за инвестиције у производњу и пласмана вина, прераду, односно дораду, паковање и пласман пчелињих производа, пласман производа старих и уметничких заната или послова домаће радиности који су сертификовани, као и за инвестиције у откуп, прераду и припрему за даљу продају и пласмана воћа и поврћа.

Овај пројекат се финансира уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке (СБ) по финансијском моделу 50:40:10, а то значи да је 50 одсто од укупне вредности инвестиције са припадајућим порезима бесповратно, 40 одсто финансира се из кредита пословних банака, док је обавезно учешће самих пољопривредника 10 одсто.

Директни корисници „Пројекта конкурентне пољопривреде у Србији“ су физичка лица, носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, задруге, предузетници, микро, мала и средња предузећа.

До сада је пољопривредницима додељено 30,3 милиона евра бесповратних средстава, односно у просеку од по 10.000 до 200.000 евра по кориснику.

извор:ТОППРЕС

Loading