10 СТВАРИ ЗБОГ КОЈИХ СВАКИ МЛАДИЋ ТРЕБА ДА ИДЕ У ВОЈСКУ

jov_1011_1576844937_1639825421_1656673033_1668431480
Facebook

После много, много времена, у Србију се, вероватно, враћа обавезно служење војног рока.

Овим поводом, Телеграф свим будућим регрутима поклања списак од 10 ствари које чекају младе војнике на служењу војног рока.

1. Рад, ред и дисциплина

Можда звучи отрцано, али у војсци ћете научити да радите. Стварно да радите. Да будете одговорни сами према себи и према другима. Да намештате кревет „под линију“. Да чистите за собом, да будете уредни, свеже обријани, пријатног, незапуштеног изгледа. Можда вама ово сад из ове перспективе изгледа као нешто „безвезе“ и као „атак на слободу“, али верујте, није тако. У Војсци ћете тек освојити своју слободу. Јер слобода није нечије право да ради шта год хоће, ма колико глупо то било, него је слобода обавеза човека да поступа у складу са умом. Ако не верујете, прочитајте шта филозофи кажу о слободи.

2. Физичка спремност и здравље

Један круг од 400 метара сваког јутра, склекови, згибови, прелажење терена с препрекама, „гуштеров лет“, војничке вежбе, физички рад… Чули сте за оно „рад је створио човека“? Е па јесте тако, рад на себи, свом телу, свом духу, својим навикама. Можда ће ово бити шок за већину, која је навикла да се развлачи у кревету до 11 пре подне, али нема успеха без труда. И запамтите, ма колико проклињали час кад сте дошли у војску, у првих пар недеља, на крају ћете бити задовољни учињеним. Војска је ваш најбољи лични тренер, фитнес гуру, нутрициониста… А све за џ. И још нешто, ако сте паметни, задржаћете навике из војске за цео живот. И уместо у 60, умрећете у 90. години.

3. Руковање оружјем

Хоће ли бити рата док смо живи? Надајмо се да неће, али видите и сами шта се дешава по свету. Некад је била обавеза и дужност мушкарца да зна да користи оружје и да брани свој народ и границе своје државе, ако затреба. Исто је и данас, само што све мање мушкараца зна да користи оружје. Е овде ћете научити како да га користите. Како да склопите и расклопите пушку, како да је одржавате, да је чувате од оштећења. Како да расклопите и монтирате шатор. Како да користите друго оружје, како да сачувате живу главу у случају оружаног сукоба. Војници највише од свих мрзе ратове, али ако неко нападне, треба знати како остати жив и како сачувати животе оних које волите.

4. Прибор за ситне поправке

Ово ће вероватно да шокира и многе „мушкарчине“ које од војске очекују само пушке, копање ровова и јутарњу гимнастику. У војсци вам дају један пакетић, а у њему све што мислите да нећете добити у војсци: иглу, конац, огледалце, чешаљ. Да, нема маме или бабе да вас зашије, овде сте сами себи препуштени. И не, није „женска ствар“ ушивање, него људска ствар. Шимпанзе не знају да се ушију, ми људи знамо. Зато они живе у жбуњу и на крошњама, а ми у кућама и становима. Огледалце и чешаљ да будете уредни, јер сваког јутра на смотри гледаће вам да ли сте свеже обријани, да ли имате рупе на униформи, да ли сте крмељиви итд. Верујте, биће вам потребно у животу.

5. Другарства до гроба

Чули сте за ово, вероватно. А жива је истина. Док „патите“ на плус 40 заједно са оним поред вас, док он држи ашов, а ви лопату, док пијете пиво увече у кантини, после смртно напорног дана, док премештате балване са позиције А на позицију Б, међу вама се ствара пријатељство, али оно старо, исконско, које не постоји на ТикТоку, на Твитеру, на Стеаму, на Фејсбуку. За младића поред себе бисте све урадили, и он за вас, можете му све рећи, и он вама, ту нема трунке зависти, интереса, интриге… Само чиста љубав, људска, другарска, права. А у свету у којем живимо, има ли шта драгоценије од људи на које увек можете рачунати?

6. Патриотизам

Истрошена реч? Јесте, али само ако не размишљамо довољно о околностима под којима смо дошли на овај свет, и околностима под којима је настала држава у којој живимо. Да не звучи као јефтина пропаганда, али много крви је проливено, много људи се жртвовало да бисмо ми данас могли да играмо Сони Плејстешн и путујемо сваког лета у Грчку. И да, генерално, не бисмо ни постојали, а камоли живели овако лепо и угодно (боље од буквално 100% људи у историји), да неко (а реч је о милионима људи, наших рођака и предака) није пролио крв за нас. Е ово ћете да схватите у војсци, ако нисте досад. И схватићете да није реч ни о каквим „националистичким наклапањима“, него о суровој реалности живота на планети Земљи.

7. Живот на отвореном и ментално здравље

Е да, овде ћете се коначно надисати ваздуха. Нема кауча, нема кревета, нема ТВ, нема Нетфлиџа, нема ленчарења. Открићете да постоји и зелена боја, и плава боја, а не само нијансе сиве. Удисаћете пуним плућима, ходаћете, користићете своје тело онако како га треба користити, и онако каквог га је еволуција направила да будемо доминантни као врста. Да су наши аскурђели лежали по цео дан и блејали у мале екране, нико од нас не би постојао.

8. Девојке

Ово нисте очекивали? Да, девојке воле згодне младиће, ментално здраве младиће, младиће који умеју да ушију дугме… Па воле и младиће који су патриоти (није то никаква срамота, верујте, ма шта чули од некога), воле и момке који знају шта је дисциплина, који су вредни… Све чему вас војска буде научила, биће вам адут у будућем суочавању са припадницама лепшег пола. А знате да је то добра ствар.

9. Част

Заборављена реч, чији смисао ћете упознати у војсци, ако нисте досад. Част вам у једном моменту неће дозволити да неко други ради уместо вас, част ће вам у једном приговорити кад видите да неко малтретира слабијег од себе, част ће вам бити да неког частите пивом у кантити, али и да вас неко части. Част ће вам бити да поздрављате заставу, да добијете на крају уверење да сте научили нешто у војсци и постали боље човек, част ће вам бити што сте служили војни рок. Не верујете? Видећете.

10. Испраћај

Е и ово вас чека. Некад је то био много битан догађај. Окупи се родбина, пријатељи, девојке, друштво из школе… Како то изгледа? Као свадба, само нема младе. И репертоар музике је за нијансу другачији. Али лепо је, леп један обичај који треба да се врати међу људе. Афирмација и прослава здравља једног младог мушкарца, потврда здравља друштва у којем живимо. Неко мисли да ово није тачно? Каква грешка.

ИЗВОР:ТЕЛЕГРАФ

Loading