Вучић : Не може нико да уништава Србију због својих политичких циљева

677z381_Tan2023-12-2421262511_2
Facebook

Председник Србије Александар Вучић је, поводом напада на Скупштину града Београда рекао је  да државни органи имају доказе да је насилни протест који су предводили функционери и присталице листе Србија против насиља унапред припреман.

Ово је било припремано. Имамо чврсте доказе за то и нећемо одустати. Држава ће да реагује у складу са Уставом и законима. Нико нема право да руши нашу кућу и да уништава имовину грађана ове земље. Нико нема право да напада и повређује наше полицајце који су нечија деца и нечији родитељи. Имамо за сада двојицу тешко повређених полицајаца. Једном је једва заустављено крварење. Имамо јо повређених којима са неутврђеним степеном повреда. Они су гађани бетонским коцкама којима можете да убијете човека и стакло им је падало по визирима, рукама и ногама – рекао је Вучић.

Како је навео, ради се о добро припреманом акту.

 Наше безбедносне службе су све предвиделе и обавестиле јавност. Вечерас је покушано насилно заузимање институција државе Србије. Видећемо како ће Тужилаштво реаговати, али сва одговорна лица за напад ће бити приведена и одговараће за напад на институције Србије. Ухапшено их је до сада 35, а за осталима се трага. Нећемо дозволити да неко руши нашу земљу. Не може нико да уништава Србију због својих политичких циљева. Не можете да уништите демократију у овој земљи. Не можете да покрадете изборну вољу народа, да некоме кажете да није победио иако јесте и иако сте и раније знали, па сте припремали насиље. Питаћемо и људе из међународних посматрачких мисија ОДИХР и ОЕБС јесу ли знали за унапред договорен план да се не признају изборни резултати који су им представници опозиције саопштили три дана пре избора када су знали како ће проћи. Питаћемо многе странце зашто су о томе ћутали и смејали се када смо им саопштили да смо добили информације од једне стране службе да се спремају немири. Полиција је реаговала веома уздржано и издржала све нападе стрпљиво. Нису желели више од два сата да одговоре на терор демонстраната. После су викали како су то убачени елементи, а позивали су их да насилно заузму Скупштиниу града. Имамо и доказе о ранијим договорима како сте припремали овакво насиље. Како их није срамота да уништавају ове дивне зграде и овај град због својих прљавих политичких договора да дођу на власт мимо воље народа. Ја сам одмах дошао у Председништво да им покажем да се не плашим. Ту сам са својим народом на бранику отаџбине. Знате ли колику су штету нанели вечерас држави Србији и послали ружну слику у свет. Знате ли колико је људи огорчено овим насиљем и било спремно да дође да им се супротстави. Хвала им што су сви остали мирни и код својих кућа. Ми за силеџије, хулигане и насилнике имамо лек. То је стрпљење, поштовање њихових права, пажња, али ако треба биће и брза реакција државних органа. Видели сте како су се разбежали чим је Жандармерија изашла на плато без да ишта посебно уради. Звао сам једног повређеног полицајца и надам се да ће обојица тешко повређених бити добро. Полиција ће се сутра обратити, изнети доказе и гонићемо све одговорне и ове самозване политичаре који су учествовали у насиљу, а неки су били довољно паметни да се извуку на време. Грађанима поручујем да не брину, Србија је озбиљна држава, супротставићемо се упливу и страних служби и свих који мисле да им је ово прилика да дођу на власт и униште своју земљу. Одбранићемо изборну вољу нашег народа и сачувати безбедност свих грађана – поручио је Вучић.

извор:ПОЛИТИКА

ФОТО ТАНЈУГ

Loading