Ко је у протеклих две деценије учествовао на локалним изборима у Кучеву?

DSC09204
Facebook

Изборни систем мењао се током времена. У време оне старе Југославије био је доста компликован (и чудан) за данашње услове, па ћемо о њему неки други пут.Од почетка деведесетих прошлог века прешло се на већински : свако бирачко место је било изборна јединица за себе. Код нас их је било 43.Грађанин је могао да гласа само за једну личност која се кандидовала на његовом бирачком месту. Након тога бирао се председник Скупштине општине ( функција председника није постојала) и Извршно веће на челу  председником (који нису били одборници).

Тако је било све до 2004. године када се прешло на пропорционални систем ( свака општина изборна јединица за себе и странке које би прешле цензус – тада је био као и сада 3% учествовале су у расподели мандата).

Те 2004. године било је чак 12 проглашених листа! Наступиле су : ДС (освојила 11одборничких мандата), ДСС (4), СРС (13), ГГ „Независна листа“(4), ВДСС (0), ГГ „Пензионери“ 2, Покрет „Снага Србије“(2), Јединствена Србија (2), ГГ „Подови“(0),СПО (2), СПС (3) И Г 17+ (0).

Тада су (једини пут) били организовани и непосредни избори за председника општине на коме се кандидовало 7 лица: Зоран Милекић( СРС), Горан Милојевић (ДС), Бранко Јанковић( ГГ „Независна листа“), Дуле Стојановић (СПС), Драган Милић (СПО), Бранко М Кецман (ПСС) и Арсић (ДСС). У други круг ушли су Милекић и Милојевић а овај први је однео убедљиву победу.

На Локалним  изборима 2008. године наступили су : ДС, СРС, СПС, ВДСС, Г 17+. Ови избори били су , можда и најинтересантнији : понављани су више пута, а након окончања, већина се више пута мењала ( тада је било могуће оверити бланко оставке у суду и овлашћено лице их је могло пустити када хоће, то се и дешавало) судови и надлежни органи имали су пуне руке посла – након више десетина, приговора, жалби, пресуда ( у питању је била коалиција око ВДСС која се између себе разишла и било је изузетно дискутабилно ко има која овлашћења, као и чињеница да се група одборника прикључила новоформираном СНС-у а овлашћења су била код надлежних у СРС-у, а поједини одборници са листе СПС-а нису прихватили коалицију са ДС-ом па је и ту дошло да разлаза, као и у самој коалици окупљеној око ДС-а ). У суштини све се разрешило када је Уставни суд бланко оставке прогласио неуставним и мандати враћени онима којима су одузети.

На изборе 2012. године изашли су ДС (13 мандата), ВДСС (1 ), Уједињени региони (0), ЛДП,СДУ (0), Покрет за Кучево /СНС/ (22 ), СПС 6 и ВДС( 1).

Локални избори 2016. :наступиле су листе : „Александар Вучић -Србија побеђује, Група грађана „Др Дарко Благојевић“, СПС-Ивица Дачић, ГГ „Покрет Влаха за боље Кучево“ и Савез за боље Кучево, ДС, ЛДП и ЗЗС. У скупштину су ушле само прве две листе (остале нису прешле цензус).

2020. године надметале су се 4 листе „Александар Вучић-за нашу децу (35 мандата), СПС-Ивица Дачић (5 мандата), Коалиција ВДС-Јединствена Србија (2 мандата) и Влашка странка „Мост“ (1 мандат).

Док ово пишемо, за изборе 17. децембра проглашене су само листе ИЗБОРНА ЛИСТА АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – КУЧЕВО НЕ СМЕ ДА СТАНЕ  и ИЗБОРНА ЛИСТА ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ.

 

 

Loading