Будућност је почела уз дигитални пасош

Mapa-sveta_svetskiputnik.rs_
Facebook

Пролазак кроз граничне контроле је бржи, а за сада ће путници који се региструју и добију дигитални документ моћи да га користе када путују из Финске и када се враћају у ову земљу.

Будућност путовања је уз дигиталне пасоше и ако се пилот-пројекат који управо спроводи Финска покаже успешним, вероватно ће то постати пракса у свим земљама Европске уније. Финска је иначе прва земља на свету која је тестирала дигитално путовање. Сви Финци на летовима компаније „Финер” који су путовали за Лондон, Манчестер и Единбург могли су ових дана да тестирају дигиталну путну исправу, преноси сајт „Шенген виза инфо”. Ово је омогућило бржи пролазак кроз контроле и мање задржавања на аеродромима.

Према подацима које је саопштила гранична полиција, пролазак кроз граничне контроле је брз и омогућава већи проток путника. Иначе, путници ће моћи да прођу кроз брже процедуре регистрацијом као добровољни корисници дигиталне путне исправе. Када се региструју, моћи ће да користе свој дигитални документ када путују из Финске и када се враћају у ову земљу. Међутим, наглашено је да се документ може тестирати само на аеродрому у Хелсинкију. Они који се региструју у систему моћи ће да тестирају дигиталну путну исправу до краја фебруара 2024. године. Дигитална путна исправа, позната као ДТЦ, тестира се први пут у свету и реч је о електронској форми класичног пасоша и поуздан је.

ДТЦ је дигитална верзија физичког пасоша и подједнако је поуздан. Омогућава несметан и брз прелазак границе без угрожавања безбедности – саопштила ј финска гранична стража. Одлука Финске да тестира дигиталне путне исправе је у ствари донета према идеји Европске комисије како би се стекло искуство у некој од земаља чланица ЕУ. Када се прикупе потребне информације, Комисија планира да представи предлог за имплементацију овог пројекта у свим осталим државама чланицама. Они наводе да пројекат финансира комисија, а има за циљ да свима олакша процес путовања.

 

 

 

 

ИЗВОР: Политика

Loading