6. Културна манифестација „Изворни дани Нереснице“

FB_IMG_1690539864701
Facebook

Нересница је по шести пут постала културна престоница Србије,  захваљујући манифестацији „Изворни дани Нереснице“ која је окупила најбоља Културно уметничка друштва и појединце ( солисте и инструменталисте) Србије да укажу на величанственост наше културно уметничке баштине. Синоћ су у  такмичарском делу наступили фолклорна друштва  из;  Нерeснице, Кучева, Волује, Лазнице, Тополнице, Шарбановца, Сумраковца, Манастирице, Градскова, Валакоња и Великог Извора.

Манифестацију је званично отворио председник општине Кучево, др Иван Рајичић, који је поздравио присутне и пожелео им да уживају у богатом програму који су припремили организатори.

За најбољег инструменталисту проглашен је, Алекса Лацковић из Кучева. Најбољи извођач изворне песме др Саша Дражиловић, најбоља певачка група је женска певачка група из Великог Извора. У извођењу изворних игара прво место освојио је КУД  „Ђура Јакшић“ из Сумраковца, друго место припало је КУД „Валакоње“ из Валакоња, и треће место КУД „Бранислав Нушић“ из Шарбановца.

На Републичкој смотри која се одржава у Тополи, одлуком стручног жирија из Савеза аматера  Републике Србије, послат је КУД „Штуле“ из Волује, а на смотри у Горњем Милановцу КУД „Нересница“ из Нереснице и КУД „Градец“ из Градскова. За најоригиналнију ношњу награду је добио КУД „Ђорђе Генчић“ из Великог Извора. За најбољег играча проглашен је ветеран Игњатовић Мирослав (81 год.) из Шарбановца. За најлепшу пастирицу проглашена је Санела Првуловић из Градскова.

Посебну драж манифестацији дале су естрадне уметнице из овог краја, Гордана Стојићевић и Изворинка Милошевић.

У пратећем делу програма 6. „Изворних дана Нереснице“ одржано је такмичење у припремању старих народних јела. Победила је екипа „Аматера“ из Тополнице.

Loading