55. Смотра народног стваралаштва ,,Хомољски мотиви“

DSCN0757
Facebook

Кучево је још једном било престоница очувања културног наслеђа Србије – 55. Смотра народног стваралаштва „Хомољски Мотиви“ сабрала је више стотина чувара традиције нашег поднебља из више десетина градова и насеља широм вољене Србије! Дефиле је био величанствен, а приликом отварања веома надахнуто, емотивно и са високим поетским надахнућем беседили су Врховни пастир Хомоља Лепомир Ивковић и председник општине Кучево др Иван Рајичић који је рекао:

Поштовани гости, драги суграђани, уважени народни уметници, чувари наше традиције и културе, велика је част стајати данас пред вама и као домаћин пожелети вам добродошлицу у наше Кучево, у наш валовит Звижд.

Они који први пут дођу у овај крај диве се лепоти нетакнуте природе, одушеве их укуси традиционалне кухиње и срдачни мештани, заведени их раскош и темперамент наших народних игара, песама и музике, које љубоморно чувамо вековима. Они који у наш завичај изнова долазе, мами и изнова задивљује управо то богатство. Немерљиво, неупоредиво са свим благом овога света.

Тај тон из грла певача сваки поскок и ропота играча и звук бушена као позив на окупљање… То је оно што нам са првим зрацима светла свакога дана указује ко смо, одакле смо и колико вредимо.

И сада када нас изазови вребају са свих страна и као друштво у целини и као појединце наш народ зна и верује да је истина једна, да је правда непобедива, да је живот непобедив, јер тако у сваком предању које смо о старина научили.

,,Златна ватра данас гори у Хомољу, а изнад ње од тканице дуга“, написали су неки мудри људи описујући прве „Хомољске мотиве“.

Данас смо ми чувари те ватре, прихватили смо се одговорног посла да пламен одржавамо, а ткање учинимо што шаренијим и богатијим. Пламен народне традиције, мудрост претходних покољења осветлиће нам будућност и показати пут.

Зато је, драги пријатељи, велика срећа и велика обавеза стајати данас пред вам. Чиним то пуног срца, јер док је вас биће и ,,Мотива“!

 

Живели!

Присутнима се обратио и господин Ренато Рандон, заменик градоначелника Општине Лониго у Вићенци, Италија, који је поздравио све присутне и указао на значај очувања традиције и културе српског народа у иностранству.

У оквиру свечаног отварања видели смо фолклорни ансамбла Центра за културу ,,Драган Кецман“, који су нам извели Кучевљанку, а потом и кореографију народних игара из Звижда и Хомоља Дејана Трифуновића Ој овчаре, бели јагањчаре!

Важност сарадње у организацији фестивала традиционалне музике и игре потврђује се и кроз редовно учешће на „Хомољским мотивима“ културно – уметничких друштава из целе Србије.

Учесници који су дали допринос реализацији овогодишње 55. Смотре, и којима дугујемо велику захвалност су: КУД Илинско Врело из Илина, ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Стефан Радовановић из Метовнице, Школа традиционалних инструмената Бор, Марина Марић солиста, КУД „Влашко коло“ из Осанице, певачка група „Арија“ из Малог Црнића, Стана Германовић солиста, КУД „Кривељ“ из Кривеља, певачка група „Студенац“, КУД „Штуле“ из Волује, Данијела Марковић солиста, здравичар Власта Бачиловић, КУД „Нересница“ из Нереснице, Милица Филиповић солиста, Михаела Фрфулановић солиста, КУД „Техничка школа“ из Жагубице, КУД „Седмица“ из Угриноваца, КУД „Младост“ Лониго из Италије, и сви остали ветерани и омладинци.

Водитељи овогодишње смотре су били Вишња Огњановић и Срђан Ивановић.

До следеће године, ЖИВЕЛИ!

 

 

 

Loading