55. Смотра Х.М. субота пре подне– Дечији мотиви

IMG_0809
Facebook

Дечији „Хомољски мотиви“

На платоу испред Поште одржани су 3. Дечији „Хомољски мотиви“ у оквиру 55. Смотре народног стваралаштва „Хомољски мотиви“. У приступној беседи они су за себе рекли :

Данас смо овде на Дечјим мотивма, а већ сутра бићемо део главног програм Смотре. Ми смо будућност „Хомољских мотива“, па хајде да та будућност почне.

Дечји програм  Смотре отворила је  најмлађа група домаћина – чланови Фолклорног ансамбла Центра за културу „Драган Кецман“ из Кучева. Овај Ансамбл постоји и ради скоро три деценије. Његови чланови били су учесници на бројним смотрама и фестивалима у Србији и иностранству. Тренутно броји близу 200 чланова, подељених у три старосне групе у Кучеву и, од скоро са бројном секцијом у Раброву, на шта смо посебно поносни.

Млађа фолклорна група представила се са  песмама „Вишњичица род родила“ и „Зелем се јагодо“, а потом сплетом српских игара: „Савила се бела лоза винова“, „Ја посејах лубенице“, „Моравац“, „Ја брдом“ и „Парови“. Групу је водила Сандра Мишић.

Затим су наступили млађани фолклорци из Стамнице, општина Петровац на Млави. Деца из Дома за децу и лица ометена у развоју “Др Никола Шуменковић“, чланови Флоклорне секције „Нада“ представили су се Сплетом традиционалних и модерних игара .

 

Из општине Жабари, дошли су чланови Културно уметничког друштва „Дукат“ из Симићева са  слоганом:

„Коло се виоло крај Мораве,

У колу цуре гараве,

Од песме, игре, Морава јечаше.

Дукати златни све јаче звечаше.

Коло се шири, витла ко чигра,

И прича кружи да ДУКАТ игра!“

Чланови КУД-а Дукат из Симићева су за свој наступ припремили песму „Синоћ ми је долазио Ђорђе“, у извођењу женске певачке групе, и извели сплет влашких игара из Хомоља.

 

Градски ансамбл народних игара и песама Пожаревац – ГАНИП на челу са уметничким руководиоцем Стефаном Станковићем представио се играма из Србије.

Алекса Лацковић, ученик трећег разреда основне и четвртог разреда ниже музичке школе у Бечу на виолини извео је две нумере „Дунаре, дунаре“ и влашко коло „Хомољка“.

Дечија фолклорна група из села Раденка наступала је данас за нас одибрала Влашко коло, Ђорђуанку и Трупу. Групом је руководила Нешица Пауновић.

 

Ансамбл народних игара и песама Смедерево, који броји око 250 чланова у четири дечје групе, одиграо нам је игре из Димитроврада.

Дечија фолклорна група Културно уметничког друштва „Штуле“ из Волује, општина Кучево, представила нам се чувеном игром на штулама.

Са нама су били и представници наше дијаспоре, чланови Културног удружења Срба „Младост“ из Лонига, код Вићенце у Италији. Ово удружење основано је 2019. године, и делује кроз разне секције. Само фолклорна секција има преко 170 чланова. Циљ удружења је чување традиције и представљање Србије и обичаја нашег народа у страној држави. Недавно су били веома успешни организатори Манифестације „Хомољски мотиви дијаспоре“. Најмлађи чланови Удружења „Младост“ из Лонига извели су нам сплет влашких игара.

КУД „Опленац“ из Тополе представио се играма из Шумадије.

У госте су нам дошли и чланови Културно уметничког друштва „Љубомир Ивановић Геџа“ из Ковачевца који су нам извели игре из Лескова.

Публика је била одушевљена нашим најмлађим ирачима у песмама и играма!

 

Loading