Никола Калабић правноснажно рехабилитован

677z381_Nikola_Kalabic_tokom_rata-Foto-Vikipedija
Facebook

Апелациони суд у Београду потврдио је решење Вишег суда у Ваљеву којим је усвојен захтев за рехабилитацију Николе Калабића, некадашњег команданта Горске краљеве гарде Југословенске војске у отаџбини.

Ова пресуда је правноснажна.

Апелациони суд је навео да је првостепени суд правилно утврдио да Калабић није сарађивао са окупатором и да је неоспорно утврђено да не постоји ниједан писани документ у коме се регулише сарадња Калабића са немачком војном силом, те да је на основу сведока историчара, такође, неспорно утврђено да је у новембру 1943. године дошло до контакта између Калабића и Немаца у селу Бујачић код Ваљева.

Тада је постигнут Споразум о обустави непријатељстава и заједничкој борби против комуниста у 13 Срезова Шумадије и Поморавља, али је немачка виша команда за југоисток 25. децембра 1943. године одбила да продужи тај Споразум јер су га четничке јединице учестало кршиле“, додаје се у пресуди.

Што се тиче разговора Николе Калабића и њихових сарадника са немачким представницима (највероватније 11. августа 1944. године), када је тражено оружје за борбу против комуниста, о томе постоји једна фотографија, која је често оспоравана у погледу аутентичности.

„Али ова два наведена догађаја, према исказу сведока, представљају тактичке потезе који не могу довести у питање генерално опредељење Југословенске војске у отаџбини, односно четничког покрета и Калабића,“ истиче Апелациони суд.

Према наводима суда, одлуке Државне комисије о Калабићу имају облик административног обрасца који садржи личне податке о њему, као и опис наведеног злочина који му се ставља на терет, али нису донете по одређеној формалној процедури, односно да њиховом доношењу није претходио поступак у ком су извођени докази уз присуство оптуженог и браниоца.

„Из наведених разлога, првостепени суд је правилно закључио да су наведене одлуке Државне комисије биле мотивисане политичким и идеолошким разлозима“, оценио је Апелациони суд.

Суд наводи и да је Калабић био лишен најелементарнијег права – „права на живот, као и права на имовину, те су се стекли услови за његову рехабилитацију“.

Захтев за рехабилитацију је поднела његова унука Весна Калабић у марту 2012. године. Одржано је осам рочишта са преко 400 страна докумената који су изведени као докази у току поступка.

У априлу 2017. године донето је првостепено решење Вишег суда у Ваљеву којим је Никола Калабић рехабилитован. У мају 2018. године Апелациони суд у Београду на жалбу вишег јавног тужиоца доноси решење којим се укида првостепено решење о рехабилитацији и све се враћа Вишем суду у Ваљеву.

извор : Политика, Радио Слободна европа

Loading