Ружић: државна матура је стратешки интерес

49415320f9684c4ccbe77b1aad243eda
Facebook

-Државна матура је стратешки интерес и нема разлога да се остварење овог пројекта одлаже. Почетак спровођења је у средњим школама предвиђен у школској 2023/24. години, а за упис на високо образовање у школској 2024/25. години, изјавио  је Бранко Ружић, министар просвете.

Оценио је да је средњошколски систем спреман за увођење матуре, а да би академска заједница требала да гради и развија поверење у образовни систем на нивоу средњег образовања.

Државна матура подразумева завршне испите на крају средњошколског образовања у виду опште матуре, коју полажу ученици гимназија, уметничке за ученике средњих уметничких школа, стручне матуре за ученике средњих стручних школа и завршног испита за ђаке тих школа на трогодишњим профилима.

У разговору министра Ружића, државног секретара Маријане Дукић Мијатовић и помоћника министра за високо образовање Бојана Тубића са ректором Државног универзитета Заном Долићанин, истакнута је безрезервна подршка коју овој високошколској установи пружа ресорно министарство, са намером да се и у будућности унапређује квалитет високог образовања.

извор:Новости

Loading