Данас је свети апостол и јеванђелиста Матеј

eb762daa76bcb2063ecdb30c64e079d7331d84c7
Facebook

Српска православна црква слави Светог јеванђелисту и апостола Матеја 16.новембра (по Јулијанском календару), односно, 29. новембра по Грегоријанском календару.

Апостол Матеј (старојевр. Матитјаху, дар Јахвеа, одговара српском имену Божидар) један је од дванаесторице апостола. Пре крштења звао се Левије.

Био је Јеврејин у служби Римљана као цариник у Капернауму. У том времену цариник је био оно што је данас порезник. Порез је наплаћивао у закупљеној области, па се цариник (митар) старао да скупи што више пореза не би ли и њему што више остало. Отуда Бирвиш говори о људима који су убирали дажбине, (Мт 9,10).

По Светом писму када га је Исус Христос позвао да му буде ученик (апостол) оставио је све и пошао за Њим, примивши Светог Духа Матеј је проповедао Јеванђеље у Партији, Мидији и Етиопији. У Етиопији га је погубио кнез чију је жени и сина крстио, но покајавши се после вађења оловног ковчега са телом апостола Матеја из мора, кнез се и сам крстио и примио име Матеја. По смрти епископа Платона, кога је апостол Матеј поставио, Матеја се (после сна у коме му се јавио апостол Матеј) примио за новог епископа у Етиопији.

Према предању, Св. апостол Матеј је написао (редоследом у Светом писму Новога завета) прво јеванђеље, Свето јеванђеље по Матеју, те се назива и јеванђелист Матеј.

По народном веровању данас је добро платити све заостале дугове и порезе. Иако је у календару обележен црним словом, као славу прослављају га цариници, порезници, банкари, рачуновође као и неке породице у Србији… Сматра се да никада није јео месо већ само воће,поврће и житарице( биљну храну).

извор:википедија

Loading