Да ли ће фебруарски рачун за струју бити увећан за 10 одсто?

IMG_2195
Facebook

Вечерње новости су пренеле на свом порталу, да ће у јануару струја поскупети за 10 одсто.

То значи да ће привредници уместо садашњих 95, електричну енергију плаћати 105 евра по мегават-сату. За просечно домаћинство које троши око 350 киловат-сати месечно, у фебруару ће стићи увећани рачуни за око 370 динара. Грађане сада мегават-сат струје, без такса и мрежарине, кошта око 41 евро. На европском тржишту цена за испоруку у наредној години у среду је износила око 360 евра по мегават-часу, а претходних дана се кретала до 400 евра.

Унија послодаваца Србије истиче да ће поскупљење струје оптеретити наше привреднике, који ће од Нове године имати нове издатке и због повећања плата, као и виших цена сировина које се углавном увозе. У Привредној комори Србије сматрају да је значајно да је поскупљење ограничено и да ћемо и даље бити међу земљама са најнижом ценом електричне енергије у Европи, што је предност у привлачењу страних инвестиција.

Председник Србије Александар Вучић, крајем прошле недеље рекао је да је могуће да дође до повећања цене струје, и да ће се, када се то деси, кретати између осам и десет одсто.

– Привредници су свесни околности, али сматрају да је повећање од 10 одсто велико – каже Небојша Атанацковић из УПС.

– То ће довести до поскупљења производа и услуга који зависе од енергената, што ће додатно погурати инфлацију. УПС стално истиче потребу да се направи разлика између привредника, јер нису сви у истој ситуацији.

Комплетан прилог прочитајте ОВДЕ

Loading