ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СЛУЖИО МОЛЕБАН ЗА СВЕТИЊУ БРАКА И ПОРОДИЦЕ

609044_13_iff
Facebook

Патријарх Порфирије  је у Храму Светог Саве на Врачару служио молебан за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу. Испред подијума на ком  је патријарх са свештенством служио молебан скупио се велики број грађана.

– Срећан сам што су се десетине и десетине хиљада људи окупиле на Молебану испред Храма Светог Саве – пише на званичном Инстаграм налогу поглавара СПЦ.

Поглавар СПЦ је рекао да у нашим животима све мора да почиње и завршава се молитвом.

Он је додао и да нас повезује исти систем вредности, и да нас је православна вера обликовала кроз векове – од Светог Саве, преко Косовског завета, Светог кнеза Лазара, па све до данас.

Поглавар СПЦ је поручио и да ми никоме не намећемо оно што је наш начин живота, али исто тако, и не желимо да нам било ко са било које стране света, намеће своје вредности, свој поглед на свет и начин живота.

Патријарх Порфирије каже да епилог ових идеологија постхуманистичког друштва није само да изгубимо идеју шта је мушко, шта је женско, а шта брак, него да на крају нећемо моћи са сигурношћу да кажемо ни шта је то човек.

Поглавар СПЦ истиче да смо безброј пута у историји били подвргнути покушајима да се одрекнемо себе и да не будемо оно што јесмо, а да смо ту, живи и здрави, са главом на раменима, и даље оно што смо били.

Народ је патријарха Порфирија на крају беседе поздравио узвицима „Достојан“, као што су то чинили и док је поглавар СПЦ говорио са бине.

Он је на крају додао да ће у храмовима широм Србије свако вече бити служени молебани за светињу брака, а ако затреба сабираће се опет са народом, колико год пута треба, на оваквим молитвама.

Грађани који се противе Европрајду, а који су у поворку према Храму Светог Саве кренули од Патријаршије назвали су је „Литија за спас Србије“. Међу њима су били и бајкери „Ноћни вукови“.

На скупу је такође упућен позив окупљенима, на молбу полиције, да не наседају на провокације, уколико их буде било, а потом је прочитан „Оче наш“.

Најављено је да ће се са иконама окупити и уколико буде шетње у склопу Европрајда и уколико МУП не да забрану

извор:паланка данас

Loading