ПОЧЕЛА АКЦИЈА САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ У ЗОНАМА ШКОЛА

zona-skole-saobracaj
Facebook

Безбедност деце приоритет, те да од 1. септембра почиње акција саобраћајне полиције у зонама школа – за време доласка и одласка ученика, као и за време великог одмора.

“Саобраћајна полиција ће бити на саобраћајницама у близини школе и санкционисаће се сви прекршаји, поготово они који утичу на безбедност ученика”, каже Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције. Напомиње и податак да је током прошлогодишње септембарске акције у близини школа откривено скоро 18.000 прекршаја.Посебно забрињава да је чак  166 возача искључено из саобраћаја јер су возили под дејством алкохола, а троје под дејством психоактивних супстанци. Регистровано је скоро 5.000 прекорачења брзине.

Истиче да ови подаци говоре да је неопходно да саобраћајни полицајци буду у зони школе када почне нова школска година.

“Ту смо ми и током осталог дела године, али септембар је месец када је после годишњих одмора потребно деци да се навикну да су чешћи и интензивнији учесници у саобраћају. Са друге стране, и возачи да се навикну да је сада много више деце у околини школе”, објашњава Вида.

Додаје да у близини школа постоје лежећи полицајаци и заштитна ограда која онемогућава истрчавање деце на улицу, али позива родитеље да укажу Саобраћајној полицији уколико постоји нека зона школе у којој постоје безбедносни проблеми.

Проблем праве родитељи

Владимир Вида напомиње да са децом нема проблема, али да су родитељи ти који праве проблем.

“Када су прекршаји у питању, навећи проблем су непрописно превожење деце и велики број прекорачења брзине кретања”, каже Вид.

Напомиње да и родитељи угрожавају туђу децу када се паркирају на пешачком прелазу.

“Када дође возач и паркира на пешачком прелазу, па ‘само дете да изађе’. А у том моменту много деце је угрожено због заклоњене видљивости на том пешачком прелазу”, истиче Вида.

Додаје да ће саобраћајна полиција у контроли саобраћаја користити и видео-надзор, али да ће и првацима држати предавања о безбедности у саобраћају.

“Превенција је јако битна… Када су деца и млади у питању, превеницијом се највише може постићи јер они највише прихватају оно на шта им се указује. Тешко ћемо некоме ко има 50, 60, 70 година објаснити да уколико никад није користио сигурносни појас сада треба да почне да се везује у ауту”, каже Владимир Вида.

Истиче да је циљ да добијемо безбедне учеснике у саобраћају, који поштују прописе.

извор: паланкаданас

Loading