Маријоковић : Само најзлонамернији не виде да је ситуацији на депонији у највећој могућој мери под контролом

IMG_0029
Facebook

Велике врућине, суша а у великој мери и због  људског фактора , допринеле су да овог лета гори широм Европе. Па и у нашој земљи. Посебно када су у питању депоније. У нашем(Браничевском) округу, већина депонија је у мањој или већој мери – горела или још гори. Највише у Пожаревцу, Великом Градишту и Кучеву. Ватрогасно-спасилачке екипе скоро да више и не броје те интервенције, колико их је било. Директора ЈКП „Кучево“ Славишу Маријоковића, затекли смо овог преподнева ( петак, 12. август, прим.аутора) како , заједно са председником СО Кучево, Бранком М. Кецманом, врши, како сам истиче, свакодневни обилазак депоније:

Само они најзлонамернији, они за које  добробит овог града није добра, могу да кажу да локална самоуправа преко ЈКП „Кучево“ не чини све да ситуацију на депонији држи под контролом“, резигнирано је рекао Маријоковић и наставио : “ након запаљивања деопније, а сви показатељи указују на људски фактор, која се догодила последње декаде јуна, одлуком Штаба за ванредне ситуације, проглашена је ванредна ситуација на парцели депоније. Сем наше, и  механизације Ватрогасно-спасилачке јединице из Кучева, ангажована је и она од екстерних субјеката. Током ванредне ситуације ЈКП је на депонију довезао у, око 250 тура, близу 2 700 тона земље, која је распланирана и преко 40 тура цистерни са водом, којима је допремљено и на депонију изручено око 300 хиљада литара воде. У истом временском оквиру, механизација екстерних субјеката је имала 120 радних часова. То је допринело да се ситуација санира у највећој могућој мери. За ове намене , локална самоуправа је издвојила 2,5 милиона динара„.

На примедбу да се и након тога, појединих дана могу видети трагови дима над депонијом Маријоковић каже :

„Да, то је тачно. Али у питању су хемијски процеси на које не можемо да утичемо. Проблем депоније постоји више деценија. Када је горела пре десетак година, током зиме је утврђено да су рупе настале тим пожарем биле дубоке и по 7 метара. Ми смо, као што видите, санирали комплетну површину, али негде у дубини то и даље тиња.И догоди се да по некад избије дим на површину. Због тога свакодневно довозимо бар по једну, а многим данима и по више тура и земље и цистерни са водом и то ћемо чинити и даље.

Решење проблема ће уследити, у највећој мери, идуће године, када се очекује реализација пројекта окружне депоније. У плану је да смеће из наше општине буиде прво одвожено у рециклажни центар на територији општине Петровац, а потом на регионалну депонију крај Пожаревца. Тада ће почети и коначна санација депоније крај Пека, која ће са рекултивирањем земљишта, по до сада доступним подацима, трајати 3 године и коштати преко милион евра.

Loading