Спортска школа НАУТСОС-а у Дубоки

291792788_182930767487021_7222799721213348913_n
Facebook

Национална асоцијација туристичких спелеолошких објеката Србије и Планинарски савез Београда јуче, у суботу 9. јула, одржала је у спортску школу, под називом „Упознајте пећине“. Школа је одржана у Дубоки. Програм је био намењен младима, у циљу упознавања са опремом која се користи у спелеологији, како се одвија кретање кроз хоризонталне спелеолошке објекте и како се напредује техничким пењањем по ужету. Руководилац програма је др Дејан Вучковић, професор на Рударско-геолошком факултету у Београду.
Дубока је село познато како по занимљивој Дубочкој пећини и прелепој, нетакнутој природи, тако и по изузетном активизму мештана, чије је дугогодишње залагање да се пећина уврсти на мапу туристичких дестинација управо и довело до тога да ће Дубочка ускоро бити отворена за посетиоце. НАУТСОС ће управљачима пружити сву могућу помоћ и подршку, како би се ово изузетно природно благо одржавало, унапређивало и промовисало у корак са другим, већ афирмисаним пећинама, чланицама асоцијације. Такође бисмо се посебно захвалили Милошу Петровићу, представнику општине Кучево и Лјубомиру Рајићу из удружења које ће управљати пећином, на преданом раду и залагању да се Дубочка пећина отвори за јавност, поручили су из НАУТСОС-а.

„Један од приоритета развоја туристичке понуде је и Дубочка пећина. Активности које подразумевају стручност, храброст и веру резултирају пројектима који за циљ имају подизање свести о спелеолошким објектима, њихову важност као и обуке које ће омогућити новим полазницима да на прави начин приближе лепоте спелеологије. Хвала НАУТСОС-у, др Дејану Вучковићу професору на Рударско-геолошком факултету, МЗ Дубока и Љубомиру Рајићу. Сјајно искуство и видимо се ускоро“, рекао је члан Општинског већа задужен за туризам, Милош Петровић.

Loading