Опрез, крпељи вребају!

krpelj2
Facebook

Када се  нажете у природи заиста ретко размишљате о о крпељима и другим инсектима. Ови неприметни паразити су већ ту и чекају своју храну, у овом случају вас и ваше кућне љубимце.

Крпељ је пауколики спољни паразит који се храни крвљу, најчешће борави на врху трава где чекају пролазак животиње и човека на које се закаче помоћу посебних кука на предњим ногама. Најчешће га има на пролеће и јесен, пошто му не одговарају екстремне температуре, ни ниске ни високе. Лети се склања на влажним и хладнијим местима, испод камења, биљака, а зими се повлаче дубље у земљу.

УБОД КРПЕЉА – РИЗИК ПО ЗДРАВЉЕ

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија Borrelia burgdorferi.

Заражавање људи настаје убодом крпеља рода Ixodes који су преносиоци ове бактерије.

Инфекција најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.

УБОД КРПЕЉА – ВАЖНЕ НАПОМЕНE

Убод крпеља је безболан, најчешће се не осети што му омогућава да остане закачен на кожи више дана.

Могућност спречавањa инфекције Крпеља треба извадити из коже што пре, у току првих 24 часа од убода, како би се смањила вероватноћа преноса инфекције.

Скидање треба обавити стручно, у здравственој установи, искључиво механички, чистом пинцетом која је претходно дезинфикована алкохолом.

Пре одстрањивања крпељa Не треба стављати никаква хемијска средства – етер, алкохол, бензин, ацетон, лак за нокте и др. Ова средства изазивају повраћање цревног садржаја крпеља у којем се могу наћи узрочници лајмске болести.
Одстрањивање крпеља из коже Најсигурније у здравственој установи (амбуланти, дому здравља, одељењу за кожне болести и др.).

Крпељ се ухвати пинцетом  што ближе кожи, без гњечења или кидања његовог тела. Пинцета се најпре мало повуче на горе, колико је довољно да се крпељ одигне од коже, а затим полако извлачи из коже. После одстрањивања крпеља убодно место на кожи треба дезинфиковати.
Уколико сте сами покушали да одстраните крпеља и у томе нисте успели у целости, не покушавајте да одстраните  преостали део већ се обавезно обратите лекару.

Праћење здравственог стања особа које су имале убод крпеља Спроводи се у трајању 3 месеца. Контролне прегледе обављати једном месечно – ординирајући лекар или у Саветовалишту за лајмску болест.
Препознавање и откривање првих симптома и знакова лајмске болести Појава карактеристичног црвенила коже на месту убода крпеља – ерyтхема мигранс, уз могућу појаву општих симптома и знакова инфекције: повишена телесна температура, главобоља, болови у зглобовима и мишићима, увећане локалне лимфне жлезде.

Изузетно је важно почети са лечењем што пре применом правилне терапије под контролом ординирајућег лекара, дерматолога или инфектолога.

Нејасни симптоми и знаци после убода крпеља Обавезно се обратити ординирајућем лекару или лекару у Саветовалишту за лајмску болест.
Критеријуми за постављање дијагнозе Податак о убоду крпеља и/ или боравак у природи на подручју где има крпеља заражених узрочником лајмске болести, симптоми и знаци лајмске болести резултати серолошких испитивања (помоћна дијагностичка метода).

  извор и фото :Дом здравља Вождовац

Loading