Рок за обавезно увођење е-каса истиче 01. маја , високе казне за правна лица која не уђу у систем

Fiskalni-racun-750x375
Facebook

У првом тромесечју Пореска управа је наплатила 55 милијарди динара више него у истом периоду прошле године. Шта од маја доноси е-Фискализација и да ли је нови контролни центар за то спреман?

Директорка Пореске управе Драгана Марковић рекла је да се тренд раста наплате наставља и у 2022. години.

„У периоду од јануара до марта месеца наплатили смо око 500 милијарди динара, што представља увећање од преко 12 одсто, У овом моменту велики број пореских обвезника је прешао на нови систем. Поглед ће бити још потпунији када од 1. маја, будемо видели све продајне објекте у реалном времену. То је моћан алат који је пореска управа добила, на основу кога ће порески инспектори моћи из сопствених канцеларија да виде и да имају потпуни увид у сва дешеавања у продајним објектима, широм Србије. На основу тога ће се правит анализа која ће омогућити да одлазе у циљане контроле“, истиче Директорка Пореске управе Драгана Марковић.

„Закон је јасан. Нажалост иду санкције, од новчане казне, прекршајних поступака до мере затварања. Прошло је годину дана откако имамо закон који омогућава опорезивање имовине сумњивог порекла. На удару су сви који су за три године стекли имовину за 150 хиљада евра већу од евидентираних прихода. У протеклих годину дана Пореска управа је обрадила и укрстила податке за преко милион и 200.000 физичких лица. У овом моменту идентфиковано је нешто више од 13.000 лица која заслужују пажњу Пореске управе због увећања имовине од преко 150.000 евра у односу на пријављене приходе. То не значи да ће за сваког бити отворена контрола јер претходи поступак доказивања. Морам да нагласим да је спровођење закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу , веома компликован и сложен процес. Илустрације ради, током трогодишње примене сличног закона у Великој Британији, тамошња пореска администрација је због сложености и комплексности поступања донела је свега три решења“, рекла је Директорка Пореске управе Драгана Марковић.

извор:топпрес

Loading