Да ли је Изборна тишина у време интернета бесмислена ?

271592134_4791863020934637_339310756332821416_n
Facebook

Изборна тишина за парламентарне, председничке и локалне изборе који ће се одржати 03. априла почиње у поноћ 31. марта и траје до 20:00 часова 03. априла. У том периоду странке не смеју да организују предизборне скупове, уличне акције и перформансе, нити  да се појављују у традиционалним медијима. Међутим, у овом периоду дозвољено  је да странке позивају бираче телефоном, обилазе их од врата до врата или убацује летке у поштанске сандучиће.  Такође, није санкционисана пропаганда путем друштвених мрежа (фбц, твитер,инстаграм итд).

У једном броју земаља, иначе, уопште  не постоји изборна тишина ( т у спадају Велика Британија, Белгија, Холандија, Швајцарска), у Сједињеним Америчким Државама изборна тишина важи само на дан гласања и то у непосредном окружењу бирачког места. У неким државама, као што је случај, рецимо, са Мађарском, Италијом, Северном Македонијом, изборна тишина се примењује само у дану гласања.

Шта је још дозвољено и забрањено током Изборне тишине:

– забрањени су изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата.

-током изборне тишине на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола и пропагандног материјала учесника у изборима.

На сам дан гласања, у недељу 03. априла  од 7.00 до 20.00 дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихових изјава.

Током предизборне тишине дозвољено је и емитовање информација о одзиву бирача и спотова надлежих републичких органа и невладиних организација којима се грађани упућују када и како могу да гласају.

 

Loading