Најсавременији лек против Covid-19 стигао у Србију

pax-540x360
Facebook

Министарство здравља упутило је днас званично саопштење за јавност у коме се каже да је у нашу земљу данас стигао први контингент лека против корона вируса Паxловид. Србија је прва земља континенталне Европе којој је испоручен овај лек (у Европи још испоручен В.Британији), и то десет дана након што је ЕМА (Еуропеан Медицинес Агенцy) одобрила употребу и промет овог лека.

Комисија Министарства здравља којом преседава проф. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне болести, направила је дистрибутивну лист на основу које ће лек бити распоређен по здравственим установама.

Лек Паxловид је антивирусни лек који садржи две компоненте ритонавир и нирматрелвир и намењен је за оралну употребу. Индикован је за третман ЦОВИД-19 инфекције, код одраслих, који не захтевају додатни кисеоник и који имају повећан ризик прогресије у тешку форму болести. Са применом лека препоручљиво је започети у оквиру првих пет дана од појаве симптома.

Србија је крајем прошле године, међу првима, заједно са САД и Великом Британијом потписала уговор са представницима компаније Пфизер о набавци најбољег лека против корона вируса, који смањује ризик од хоспитализације и тешких облика болести код пацијената и до 89 одсто.

Министар здравља др Златибор Лончар том приликом истакао је да вакцина остаје и даље примарно оружје у борби са вирусом, а да је лек Паxловид додатни напор државе да сачува здравље грађана.

„Ми се не боримо за то да дођемо до тога да се неко разболи па да се лечи, већ се боримо за то да не дође уопште до тога него да се људи вакцинишу и да не дођу уопште у фазу да морају да користе било који лек. А ово је нека наша одговорност као државе и успех државе који смо обећали и који испуњавамо“, рекао је Лончар.

извор: Министарство здравља

фото:Паланкаданас

 518 total views,  2 views today