Почело друго полугодиште, 8 правила за ђаке са којима се родитељи морају упознати

271698854_1417529908644829_2013107636492687128_n
Facebook

Друго полугодиште за ученике основних и средњих школа почиње данас и то у ванредним околностима због новог удара короне, а настава ће се одвијати комбиновано, т.ј. неки ученици ће бити на непосредној настави а неки онлајн. Оно што је основно је да се поштује осам главних принципа.
Најмлађи основци, ученици од првог до четвртог разреда, крећу нормално у школу и сваког дана ће битиу учионицама без поделе одељења.Старији основци, ђаци од петог до осмог разреда, као и сви средњошколци, радиће по комбинованом моделу: дан у школи, дан код куће.
И све то уз поштовање осам главних принципа који су одређени од стране Министарства просвете и Института “Батут”.
1. Подела одељења
Са изузетком најмлађих разреда, сва одељења старијих основаца, ђака од петог до осмог разреда, као и средњошколоца, која имају 16 или више ђака, биће подељена у две групе – А и Б. Дакле, одељење са 30 ученика биће подељено у две групе од по 15.
Једна група ће бити у школи понедељком, средом и петком, друга уторком и четвртком, а онда ће се следеће недеље заменити. Данима када група не буде у учионицама имаће онлајн наставу од куће.
Најмлађи основци, од првог до четвртог разреда, биће редовно у школи, сваког дана, без поделе одељења.
2. Часови и клупе
Часови ће за све ђаке, како за оне који су на редовној, тако и оне на комбинованој настави, трајати регуларно 45 минута. И то без обзира да ли сте у учионицама или на онлајну код куће.
Пошто ће одељења старијих основаца и средњошколаца бити подељена, у свакој клупи ће седети само по један ученик како би се одржавала дистанца. Ово неће бити случај само код млађих основаца, од првог до четвртог разреда.
3. Онлајн настава
Препорука Министарства просвете је да, уколико услови дозвољавају, код онлајн наставе треба тежити да ученици прате часове у реалном времену, преко изабраног система за управљање учењем (платформе за учење) или путем других електронских канала комуникације. Ово се међутим, у пракси показало врло спорно, неке школе су то примењивале, а неке не. Оцењивање ученика вршиће се искључиво у данима када су они на директној настави у учионицама.
4. Обавезне маске
Ђаци, наставници, али и сви други запослени у школама, биће обавезни да нон-стоп носе заштитне маске, од момента уласка у школско двориште, за време часова, одмора, па све до напуштања дворишта. Дакле, неће као јесенас бити у могућности ученици да скидају маске за време часова, док седе у клупама.
Не постоји ограничење о врсти обавезне маске, да ли је на пример платнена или хируршка, а изузетак могу бити само они ученици који добију потврду од свог педијатра да из неког здрваственог разлога не могу да је носе.
5. Карантин и изолација
Ученици који буду позитивни на корона вирус мораће у седмодневну изолацију. И то без обзира да ли имају симптоме или не. Родитељи о томе треба одмах да обавесте разредног старешину, а ако после седам дана деца немају симптоме, враћају се на наставу, али уз потврду педијатра.
У случају да је неко у породици ковид позитиван, а нису се заразили, ђаци иду у петодневну изолацију о чему такође родитељи треба одмах да обавесте разредне старешине. По повратку у школу после пет дана није потребна лекарска потврда, али је неопходна примена појачаних мера заштите, па се препоручује још пет дана ношење КН 95 маске.
6.Посебне мере
* У одељењима са 16 или мање ученика, након појаве три или више оболела ђака, одељење прелази на онлајн наставу у наредних 10 дана.
* У одељењима са 17 и више ученика, након појаве двоје заражених, оно се дели на две групе и наставља са радом по комбинованом моделу. Уколико у групама накнадно буде више од три нова случаја, онда само та група прелази десет дана на онлајн.
* Ако и даље постоје елементи за прелазак на онлајн целе смене или целе школе, директор обавештава надлежну школску управу и надлежни институт/јавод за јавно здравље, који процењује ситуацију.
7. Екскурзије
Екскурзије и излети су у овом тренутку, у најмању руку, неизводљиви. А за сваку од њих је обавезна дозвола МИнистарства просвете.
– Не може се организовати екскурзија на сопствену одговорност. Ако је место у Србији где се путује у зеленој зони, као и место где се налази школа, онда се тражи дозвола од министарства за одлазак – рекао је министар просвете Бранко Ружић.
Тренутно, међутим, у Србији нема града ни општине која није у црвеној зони.
8. Одлуке петком
Одлука да најмлађи основци иду регуларно на наставу, а старији основци и средњошколци по комбинованом моделу, важи само за ову недељу. У четвртак ће се поново састати Тим за школе, који чине представници Министарства просвете и Института “Батут” и донети одлуку за следећу седмицу која ће бити обелодањена у петак у 12 часова. Они тада, зависно од епидемиолошке ситуације, могу да уведу строже или блаже мере.
У догледно време планирано је да, баш као што је то случај био јесенас, одлуке о врсти наставе не буду јединствене за целу Србију, већ према епидемиолошкој ситуација у одређеном граду или општини.
Млађи основци
Ученици од првог до четвртог разреда основне школе похађаће непосредно наставу, дакле потпуно регуларно. Они ће сваког дана бити у својим учионицама, са учитељима и учитељицама, а ни одељења неће бити подељена.
Старији основци
Ученици од петог до осмог разреда основне школе ићи ће по комбинованом моделу. Одељења ће бити подељена у две групе, настава ће бити по систему “дан у школи, дан на онлајну”.
Средње школе
И средњошколци ће бити на комбинованој настави, са подељеним одељењима у две групе и системом “дан у школи, дан код куће”. Једна група ће бити у учионици у понедељак, среду и петак, друга у уторак и четвртак.
Школски календар
14-16. фебруар: празник Дан државности, мини распуст
25. и 26. март: проба мале матуре
22. април – 3. мај: пролећни распуст
24. мај: крај школске године за ђаке 4. разреда гимназија
7. јун: крај године за осмаке
21. јун: крај за остале основце и средњошколце
22, 23. и 24. јун: мала матура
Четвртак без наставе у школама
Министарство просвете је упутило школама додатно упутство о организацији рада ове недеље да комбиновану наставу планирају тако да обе групе ученика имају по два наставна дана, пошто је четвртак, 27. јануар школска свала Свети Сава када у школама нема наставе.
Већина школа је одлучила да једна група буде у учионицама у понедељак и среду, а друга у уторак и – петак.

ИЗВОР :КУРИР

Loading