18. децембар : Међународни дан миграната

DSC08610
Facebook

Међународни дан миграната је међународни празник који се обележава 18. децембра одлуком Генералне скупштине Уједињених нација од 4. децембра 2000. године (Резолуција 55/93),[1] као последица великог и растућег броја миграната у свету. Дана 18. децембра 1990. године, Генерална скупштина је усвојила Међународну конвенцију о заштити права радника миграната и чланова њихових породица (Резолуција 45/158), пише у Википедији.

Овај дан се обележава у многим земљама, међувладиних и невладиних организацијама кроз ширење информација о људским правима и основним слободама политичких миграната, као и кроз размену искустава и дизајна акција како би се обезбедила заштита миграната.

У прошлој години било је више од 280 милиона људи са статусом међународног мигранта, а то је 3,6 одсто светске популације. ОЕБС позива на успостављање равнотеже између сувереног права држава да штите своје националне границе и поштовања људског живота.Они беже од сукоба, да сачувају главу, а неки међу њима су економски мигранти. Већина је из Сирије, Авганистана, Пакистана, Ирана, Ирака и Марока. Тражиоци азила крећу из Алжира, Туниса, Етиопије и Еритреје, а има и Kурда из Турске, наводи РТС на свом порталу.

Loading