Референдум надстраначко питање

1108765571_14_0_774_570_1920x0_80_0_0_84808d9d0ab080a671a23762bf7b6ffe
Facebook

Професор Правног факултета Владан Петров у свом гостовању на РТС објаснио да је Референдум о промени Устава (заказан за 16. јануар), надстраначко питање, односно да је реч о стручном и надстраначком питању које нема политичку димензију:

„Када је реч о промени Устава у делу о правосуђу и када о томе треба да одлучују грађани на референдуму, питање је колико политичке странке треба да буду главни фактори у том процесу, колико треба да се мешају“, навео је Петров.

Додао је да политичке странке које се налазе у блоку ванпарламентарне опозиције „користе прилику да позивају на негативну кампању или на то да се не изађе на референдум“ и оценио да то није добро, јер ако је излазност мала, а уставне промене прођу, остаће лош утисак да је мали број грађана изашао.

„Већи број представника те ванпарламентарне опозиције углавном сада покушавају да подстакну грађане да изађу и да гласају против. Сви ти аргументи су чисто политичке природе и ја бих у наредном периоду волео да у емисијама које ће следити поразговарамо управо о томе колико су то релевантни аргументи, колико грађани Србије треба да слушају те политичке флоскуле које излазе из уста појединих политичких лидера“, истакао је професор Петров.Нагласио је да је промена Устава у делу о правосуђу нужан услов без кога нема приче о квалитетнијој владавини права у Србији.

ИЗВОР : РТС

ФОТО:СПУТНИК

Loading